Biti liječnik, više je poziv nego posao

Da su liječnici spremni pomoći pacijentima čak i kada nisu na dužnosti, dokazuje medicinski tim iz Klinike za infektivne bolesti Doktor Fran Mihaljević. Naime, po kiši i buri takozvani Ecmo tim predvođen doktorom Markom Kutlešom, sjeli su u njegov osobni automobil, spremili potrebnu opremu i otišli u pulsku bolnicu po pacijenticu u kritičnom stanju te joj spasili život.

Medicinski tehničar Tomislav Krčelić, glavna sestra Anđa Novokmet i docent Kutleša, oko 21 sat po buri, kiši i magli koja ih je snašla u Gorskom kotaru, vozili su prema Općoj bolnici Pula, iako to nije bila njihova dužnost. No, znali su da ako ne odu, šanse da će pacijentica preživjeti gotovo su ravne nuli.

Naime, Ecmo uređaj u pulskoj bolnici nemaju, stoga je bila nužnost prebaciti pacijenticu u Zagreb. Budući da transport nije bio reguliran, doktor je, zajedno sa sestrom i tehničarem, morao koristiti vlastito vozilo.

Ovaj izuzetni tim u pulsku je bolnicu stigao u pola noći. Stavili smo je na aparat, koji je naš tehničar Krčelić složio, sestra Novokmet i ja smo kanilirali pacijenticu i prebacili je u vozilo Hitne pomoći. I sa strane pulske bolnice, bilo je to sve dobro pripremljeno, s obzirom da nisu imali iskustva, bili smo ugodno iznenađeni, ističe dr. Kutleša.

Pacijentica je, u pratnji doktorice i anesteziologa iz Pule te tima iz zagrebačke klinike, transportirana u Zagreb, a vozilo Hitne pomoći svojim osobnim automobilom pratio je docent Kutleša. U Kliniku Doktor Fran Mihaljević vratili su se u sedam sati ujutro. Ovaj tim uložio  je neizmjeran napor i pokazao jednu humanost i predanost svom pozivu,no unatoč tome, ne preuzimaju si velike zasluge. Docent Kutleša skromno odgovara: U tom trenutku ne razmišljate. Drugi dan, kad vas pusti adrenalin, onda osjetite taj umor. Mi smo naviknuli na noćni rad, kao i svako drugo medicinsko osoblje. Ali ono što je bitno naglasiti, mi smo tim. To sve ne bi bilo moguće. Nitko od nas nije sam spasio ljudski život. To je sve timski rad.

No, za ovaj medicinski tim, ravnateljica Klinike prof.dr.sc. Alemka Markotić, ima samo riječi pohvale. S ponosom ističe kako su od formiranja Odjela, ovi liječnici, medicinske sestre i tehničari ulagali gotovo nadljudske napore. Čin je to koji je dio posla kojeg liječnici obavljaju, ali je svakako vrijedan spomena, nadodaje ravnateljica Markotić.

Zahvaljujući docentu Kutleši, medicinskom tehničaru Tomislavu Krčeliću i glavnoj sestri Anđi Novokmet, pacijentica je u procesu potpunog opravka, Hitna pomoć spremna je ustupiti vozilo kada se javi potreba, a i HZZO obećao je kako će takve transporte i financirati. Spomenuti liječnici, kao i mnogi drugi, svojom požrtvovanosti i spremnosti na spašavanje života, služe na ponos cijeloj Hrvatskoj.