Velika završnica akcije Medicinari velikog srca

Medicinari velikog srca je humanitarna akcija koju pod vodstvom STUDMEF-a provode svi studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a kojom prikupljaju darove za djecu koja će Božić i novogodišnje blagdane provesti u bolničkim krevetićima.Prikupljaju darove kako bi darovali baš svako dijete u svim bolnicama u Hrvatskoj.Nastava na Fakultetu uključuje rad s pacijentima pa tako i s našim najmlađima. Tada studenti imaju priliku vidjeti koliko je djeci teško biti odvojen od doma, roditelja, prijatelja te koliko je stresno boraviti u nepoznatoj okolini. To se posebno osjeti upravo u ovo blagdansko doba. To se ne može izbjeći, ali im se vrijeme provedeno u bolnici može uljepšati. Stuednti su nastojali naći način kako im izmamiti osmjehe i kako zaokupiti njihove misli pa suih odlučili darovati.

Darove prikupljaju medicinari svih profila - liječnici, nastavnici Medicinskog fakulteta, medicinske sestre, tehničari, administrativno osoblje - cijela zdravstvena zajednica. Medicinari svoje darove prikupljaju u bolnicama, a svi ljudi dobre volje koji se žele pridružiti i darovati djecu, mogli su svoj dar donijeti ili poslati na Medicinski fakultet , Šalatu 3, Zagreb. Možete darovati što god vam padne na pamet, igračke, knjige, školski pribor, društvene igre, nakit i šminku za curice, lego kocke, puzzle, lopte, vijače, šal, kapa, rukavice… Jedino što sutdenti mole je da se daruju nove stvari, jer već korištene ma koliko dobro bile očuvane, ne mogu poklanjati djeci. Darove se ne treba zamatati u ukrasni papir ni vrećice, jer će studenti sve pristigle darove razvrstati prema dobi i spolu te ih umotati – tako da svi darovi budu jednake vrijednosti i da svako dijete dobije jednako. Darove će dijeliti krajem sljedećeg tjedna. I članovi Pjevačkog zbora studenata MEF-a 'Lege artis' uključili su se na više načina u akciju.Najveću podršku cijeloj akciji daje dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. s c. Marijan Klarica i Uprava fakulteta koji i inače podržavaju ovakve akcije ne samo zbog plemenitog cilja i razvijanje empatije što su fundamentalne vrijednosti liječničke struke, već i zbog razvijanja organizacijskih vještina koje budućim liječnicima trebaju za organiziranje humanitarnih, preventivnih i drugih akcija za brigu o zdravlju uže i šire zajednice.

Akciju su podržale i sve krovne zdravstvene organizacije - Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, Udruga bolničkih liječnika, Hrvatsko torakalno društvo te brojne osobe iz javnog života kao i naši sportaši, ali i političari. Akciju su podržali i drugi fakulteti - Farmaceutsko biokemijski, Stomatološki, Učiteljski, Veterinarski, Edukacijsko - rehabilitacijski koji su dio Sveučilišta u Zagrebu te Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu na kojem također prikupljaju darove za djecu u bolnicama.

Kao veliku završnicu akcije, sutra, 16. prosinca, na Europskom trgu, Medicinari velikog srca, ali i povodom ovogodišnjeg obilježavanja 100 godina postojanja Medicinskog fakulteta, organiziraju cjelodnevno prikupljanje darova.  Akcija počinje od jutra, a u 18.30 počinje veliki svečani koncert na kojem će nastupiti  pjevački zbor studenata medicine 'Lege artis', pjevački zbor liječnika i jazz sastav 'Greenhill club' pod vodstvom prof. Baršića.

Pridružite se sutra Medicinarima velikog srca na Europskom trgu, donesite dar za dijete koje je u bolnici i razveselite se zajedno s mladim humanim medicinarima na odličnom koncertu.

A kako mladi medicinari pjevaju pokazali su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: