Profil liječnika: dr. Jasna Stoić Brezak, koordinatorica transplantacijskog tima KBC-a Zagreb

U rubrici Profil liječnika emisije Zdrav život upoznajte vrsnu anesteziologinju te koordinatoricu transplantacijskog tima KBC-a Zagreb. Inače, Hrvatska je jedna od najuspješnijih članica Eurotransplanta, rade najveći broj transplantacija, a voditi jedan takav tim zahtijeva nezamisliv napor, koncentraciju i znanje.

Naša vrsna anesteziologinja te glavna koordinatorica transplantacijskog tima KBC-a Zagreb je dr. Jasna Stoić Brezak, iza koje su godine usavršavanja i brojni medicinski doprinosi. Još u srednjoj školi odlučila je kako će njezin životni put biti medicina, no oko specijalizacije je bilo dilema. Prvo sam htjela ići u neku kiruršku struku, onda mi je čak ponuđeno da malo asistiram, onda sam na najbolji mogući način vidjela kako to nije za mene pa sam sama odustala, i odlučila sam se za anesteziologiju unatoč što su me kolege odgovarale od toga, nemoj, to je teška specijalizacija, nikad mira, međutim ja sam ju odabrala, sretna sam s time ispunila je sva moja očekivanja, kaže dr. Stoić Brezak.

Za anesteziologiju se odlučila jer je to grana koja u potpunosti pristupa pacijentu, usavršila se u hitnoj reanimaciji jer kako ističe doktorica Stoić Brezak, najbolje pomaže onaj koji brzo pomaže. Njezina specijalizacija započela je upravo na KBC-u Rebro. Moja mentorica je pokojna profesorica Vesna Vegar, vodeća anesteziologinja u Hrvatskoj. Učila sam uz nju, ona je svo svoje znanje širokogrudno dijelila sa svim kolegama, posebice sa mnom, i evo, smatram da to što sam postigla u profesionalnom životu velikim dijelom mogu njij zahvaliti, objašnjava.

Klinički bolnički centar Rebro, drugi je dom doktorice Stoić Brezak, budući da već 25 godina radi u ovoj ustanovi. Osim što je sjajna anesteziologinja, uz to ponosno nosi titulu koordinatorice jednog od najuspješnijih transplantacijskih timova u Hrvatskoj. Ovom prilikom se doktorica prisjetila svojih početaka: Onda sam išla na edukaciju u Munchen, u bolnicu Grosshaden, u Englesku u Litz, u Italiju, sve je to vezano uz transplantacijski program, stekla sam znanja koja sam okrunila europskim ispitom za donorski program te sveukupni transplantacijski program za srce, bubreg i jetru.

Dr. Brezak mjesečno koordinira 15 transplantacija, komunicira s predstavnicima Eurotransplanta te joj je službeni mobitel uvijek pri ruci. Nemali broj mjesečnih dežurstava je u opisu posla doktorice Brezak, a težak dio njenog posla podrazumijeva komunikacija s ožalošćenim obiteljima, dogovara sa stručnjacima transplantacije, i na dnevnoj bazi radi stresan posao koji zahtijeva veliku koncentraciju  i odricanje. No, pacijenti kojima spasi život, najveća su joj nagrada za predan rad.