Kako spriječiti upalu mokraćnog sustava i na koje znakove obratiti pozornost

Najčešća bakterijska infekcija kod djece, upala je mokraćnog sustava. Javlja se kod dojenčadi i nešto starije djece, a budući da su simptomi često nespecifični, upalu mokraćnih kanala teško je prepoznati. Kako spriječiti upalu i na koje znakove obratiti pažnju?
Upala mokraćnog sustava najčešća je bakterijska infekcija u dječjoj dobi i zdravstveni problem koji se javlja tijekom cijele godine. Upala mokraćnih kanala ili uroinfekcija nam predstavlja invaziju mikroba u bilo koji dio mokraćnog sustava, od mokraćnog mjehura, preko kanalnog sustava do parenhima bubrega, objašnjava dr. Iva Palčić, specijalist pedijatar, uži specijalist nefrolog.

Upale mokraćnih sustava, upozorava pedijatrica Palčić, u 80% slučajeva uzrokuje bakterija Eschrichia Coli. Prisutna je kod svih dobnih skupina djece, no od ovakvih upala ipak češće obolijevaju djevojčice. Mi znamo da je upala mokraćnih kanala prisutna u svakoj dobi i da djevojčice inače oboljevaju češće zato što je njihova mokraćna cijev kratka, ravna i široka, no međutim u dojenačkoj dobi nam dominiraju dječaci jer su nam tu puno češće prirođene anomalije mokraćnog sustava pri čemu najčešće mislimo na vezikouriteralni refluks koji je bitno detektirati, dijagnosticirati i liječiti, dodaje.

Vjerojatnost da će i vaše dijete, bilo u dojenačkoj ili nešto starijoj dobi, zahvatiti upala mokraćnih kanala, je izuzetno velika. Urinarne infekcije u dojenačkoj dobi, ono što je poznato preko studija je da preko 5-7% febrilne dojenčadi imaju urinarni infekt, a općenito uroinfekcija su kod djevojčica u 6-7% se javljaju, a u dječaka od 2-3 posto, objašnjava.

Kako prepoznati da vaše dijete ima upalu mokraćnih kanala? Težak je to zadatak jer, ističe pedijatrica Palčić, jer dijete može biti u potpunosti bez simptoma. Kod novorođenčadi simptomi ne upućuju izravno na upalu mokraćnih puteva, kod djece do dvije godine starosti može se javiti klonulost, povišena temperatura, no jedan od prepoznatljivih znakova svakako je neugodan miris mokraće i bol pri mokrenju. Ako je to veće dijete i zahvaćen je donji dio mokraćnog sustava, mokraćni mjehur, onda su siptomi bolovi u donjem dijelu trbuha, pečenje kod mokrenja, bijegovi kod urina. Klinička slika gornjeg dijela bubrega manifestira se bolovima u trbuhu i leđima. No, najveći nam je problem dob malog djeteta. Takvo dijete može imati povišenu tjelesnu temperaturu, biti nevoljko, imati proljev, kaže dr. Palčić.

Upale mokraćnih kanala najčešće se liječe antibioticima. Antibiotici se kod infekcija donjeg mokraćnog sustava i kod veće djece primjenjuju pet do sedam dana, a kod upale bubrega antibiotik primjenjuje i do dva tjedna. No, važno je istaknuti kako svako dijete nakon upale mokraćnih kanala zahtijeva dodatnu dijagnostiku. To je prvenstveno ultrazvuk bubrega i mokraćnog mjehura gdje se vide postoje li veće anomalije, a prema potrebi se radi i dodatna dijagnostička obrada, odnosno isključivanje vezikouteralnog refluksa, ističe pedijatrica.

Vezikouretalni refluks, odnosno nenormalan protok mokraće iz mjehura natrag u mokraćovod, samo je jedna od posljedica koja se može javiti. Također, opasno je ne liječiti upalu mokraćnih mjehura koja može kasnije izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Može li se ikako spriječiti upala mokraćnih kanala kod djece? Može, ali također ovisi o dobi djeteta, upozoravaju stručnjaci. U dojenačkoj dobi važno je što češće mijenjati pelene, a kod starije djece neke ustanove provode i edukaciju za roditelje kako bi dobili sve korisne savjete.

Upale mokraćnih kanala ozbiljan su zdravstveni problem, no uz korisne savjete stručnjaka te rani početak liječenja, sve moguće posljedice poput oštećenja bubrega, mogu biti izbjegnute.