Krajolici duše u Mimari

Hrvatska akademska slikarica Nives Missoni predstavila je u Zagrebu, u Muzeju Mimara slike koje su istinski odraz nje same. Svela ih je pod imenom 'Krajolici duše'.

Upravo su krajolici njezina vječna inspiracija, a pretočeni ovako na slikarsko platno, odraz su njezine duše. Odmalena sam bila okružena stablima, cvijećem i šumom i to je . ostalo u meni i mislim da je to ishodište mog stvaralaštva. Voljela bih da ljudi znaju o meni da iako slikam nekad žestoko, nekad nježno, nekad sjetno, nekad tužno, nekad veselo, slike su moje odraz mojih raspoloženja, kad uđem u atelije pred bijelim platnom ja imam jedan razgovor s njim i onda kreće zavisno od mog raspoloženja kreću grane, kreću pozadine jarke, kreće monokrono plave boje pozadine i onda na tome radim svoje slike,  otkriva Nives Missoni.

Za ovu izložbu možemo reći da je dvostruko slavljenička. Cijela ova godina je u znaku 30. godišnjice Muzeja Mimara, a poklopilo se da je slikarica Nives Missoni isto tako navršila 30 godina svog umjetničkog stvaralaštva,  objašnjava Irena Kraševac, autorica predgovora izložbe. Nives se nakon studija povijesti umjetnosti i slikarstava na Akademiji, posvetila isključivo slikarstvu. Samozatajno, u Zagrebu, u svome ateljeu.

Ova izložba na neki način pokazuje deset najzrelijih godina kada je doista profilirala motive kojima se bavi i po čemu je prepoznatljiva. Na njenim slikama možete doživjeti sva četiri godišnja doba. Na tim slikama se vide moje krošnje, grane, mistične šume, močvarne šume, Rastoke,  ističe Nives. Prevladava plava boja koja je moja najdraža i najčešća boja.  Svaka slika je dobila malo plave iako to ponekad odlazi u zelenilo, malo žutilo i bijele, a to bijelo se pojavljuje u gornjem dijelu i simbolizira sunce koje ulazi u tu krošnju, u te grane i močvare i Rastoke koje sam ovdje predstavila…

Sve je to dočarala tehnikom ulja na platnu. Izloženo je čak 50 slika. U Muzeju Mimara možete ih razgledati do kraja prosinca.