Pulska "Naranča" uprizorila "Vlak u snijegu"

Pulska "Naranča" prvo je kazalište koje je dosad uprizorilo "Vlak u snijegu" Mate Lovraka. Lektirni naslov u teatar je privukao mnoštvo malih gledatelja, a predstava će se prikazivati do 23. prosinca.

Broj glumaca na sceni, zaplet koji se temelji na snježnoj oluji. Posao je to ili za kazališne kuće s velikim proračunom ili za neumorne entuzijaste, kakvima obiluje pulska "Naranča".

Meni je kao redatelju najveći izazov bio kako uopće postaviti vlak na scenu, a da to bude uvjerljivo da ne bude nekakva izmišljotina ili još gore da se sve to događa iza scene, jer ipak je to za djecu, djeca moraju vidjeti taj vlak, kaže redatelj predstave Luka Juričić.

Dramaturg Hrvoje Zalar daje učitelju, Mati Lovraku, zadatak da protumači pojmove nejasne današnjoj djeci. Glavnu ulogu Ljubana tumači dvanaestogodišnji Erik Vido. Sve je bilo lagano, kaže, ponekad zahtjevno, ali uvijek lijepo.

Scenografija priče o učitelju koji u prvom redu podučava ljudskosti izvrsno je riješena retropanelima koji stvaraju nostalgičan dojam.