Ono što nedostaje u ZKM-u

Zagrebačko kazalište mladih priprema predstavu Ono što nedostaje po drami Tomislava Zajeca, u režiji Selme Spahić, a praizvedba će biti u subotu, 16. prosinca u dvorani Polanec ZKM-a.  

Suptilno napisana intimistička drama Ono što nedostaje, 2014. nagrađena prvom Nagradom za dramsko djelo Marin Držić, tematski slijedi više narativnih linija koje često dovode do obiteljskih trauma. Rastakanje obitelji i njezino propitivanje u ekonomski nepostojanim vremenima navodi Zajeca na razbijanje linearnosti radnje te na propitivanje dramske strukture putem razlomljenosti perspektiva, čime istražuje unutarnje odnose likova, nesigurno tanku liniju između izgovorenoga i prešućenoga u tekstu. Promišljanje otvorenosti i tabua unutar obiteljskog života, kao i transgeneracijskih zabluda koje se poput nasljeđa prenose na potomke, u ovoj se drami otvaraju pitanjima relativiziranja autoriteta, bijega od odgovornosti, odrastanja i straha. Na različitim razinama vremena, jedna se obitelj suočava sa vlastitom prošlošću i sadašnjošću te s posljedicama odluka koje su donijeli ili propustili donijeti, a koje će odrediti njihove živote. Dvije su žene izgubile majku, koja ih je iznenada ostavila kao djevojčice. Svaka se od njih na svoj način pokušava nositi s gubitkom. Jedan šesnaestogodišnji dječak pokušava istražiti svoju seksualnost. Istodobno dvoji koliko je njegov otac otvoren za takvo istraživanje. Jedan bolničar pokušava zadržati posao. A jedna čistačica nakon godina provedenih u tuđim obiteljima napokon sve razumije. I na kraju, jedan otac pokušava shvatiti kad je točno odlučio odustati. Sve vrijeme, iza stalno zatvorenih vrata, jedan šestogodišnji dječak čeka na svoj nastup s violinom. Redateljica predstave Selma Spahić prvi put režira u Hrvatskoj, scenografkinja je Mirna Ler, kostime kreira Doris Kristić, skladatelji su Alen i Nenad Sinkauz, a scenski pokret oblikuje Blaženka Kovač Carić.

U predstavi glume: Katarina Bistrović Darvaš, Zoran Čubrilo, Nataša Dangubić, Milica Manojlović, Frano Mašković, Adrian Pezdirc, Dora Polić Vitez, Doris Šarić Kukuljica te Goran Guksić kao gost.  

Selma Spahić, redateljica i Adrian Pezdirc, glumac o predstavi su govorili za emisiju Dobro jutro, Hrvatska.