Ljekoviti pesimizam Tatjane Gromače

Tatjana Gromača, autorica sedam knjiga poezije i proze, nagrađivana književnica čija su djela prevedena na mnoge europske jezike, u Zagrebu je predstavila novi roman - Carstvo nemoći.

U vremenu u kojem se svakodnevno izdaju knjige koje nas podučavaju kako biti lijep, sretan i savršen, rijetki su pisci koji pokušavaju prodrijeti u samu bit ljudskog postojanja, unutar kojega su i ranjivost i nesigurnost, strah i tuga.

Za čitanje njezine proze je potrebna stanovita hrabrost jer suočava čovjeka s onim što zapravo je; moglo bi se govoriti i o pesimizmu, no ja bih taj pesimizam nazvao ljekovitim jer čovjek se, kad pročita njezinu knjigu, osjeća dobro,  kaže urednik izdanja Darko Milošić o romanu u kojem glavna junakinja putuje automobilom od mjesta do mjesta, mahom je riječ o istarskim gradićima, susreće se s ljudima, razmišlja o životu kao poligonu za sreću na koji se prečesto nasele tuga i razočaranje.

Ovaj roman ima smirenu, čak i meditativnu atmosferu, a i blago filozofsku; cijela knjiga je zapravo jedna vrsta traganja za ljepotom,  objašnjava Tatjana Gromača dodajući da to nije pesimistična knjiga, nego knjiga o nama, o umjetnosti, o društvu u kojem živimo, ali ponajprije o traganju i potrazi za onim skrivenim u nama. Jer upravo je to, zaključuje ona, i zadaća književnosti.