Plesna predstava o financiranju umjetnosti

Odsutnost osjećaja za realnost tema je plesnog projekta Božanska sljepoća, koji je u Zagrebačkom plesnom centru postavila koreografkinja Martina Granić.

Baš kao u legendi o tri božice umjetnosti koje dolaze na zemlju osvježiti svoje znanje, tri plesačice govorom i pokretom raspravljaju o problemu osvježavanja ustaljenih normi financiranja umjetnosti danas. Martina Granić, autorica koja je u svijet plesa došla iz dizajna, spojila je svoja znanja u plesnu priču: Put nije bio baš tako jednostavan, nisam unaprijed znala kako će to ići, nego je rad bio prilično spontan.

Više od 15 projekata i 7 premijera govore o promišljenoj autorici koja na scenu postavlja teme koje zanimaju mlade autore, ali i znatiželjnu publiku. Kada radiš neki projekt, naravno da lutaš, ja jako puno lutam, ali mislim da imam svoj stil,  objašnjava autorica i koreografkinja Granić, a uz nju dvije plesačice - Mia Zalukar i Mateja Milković - Božanskoj sljepoći donose i svoje razumijevanje aktualnosti teme i drugačijeg pokreta koji nudi koreografkinja. Hoće li bogovi, koji određuju sudbinu umjetnosti, shvatiti realnost, ostaje nam da otkrijemo gledajući predstavu.