Mladunče pande debitiralo pred japanskim novinarima

Xiang Xiang, šestomjesečna ženka pande iz tokijskoga zoološkog vrta Ueno u Tokiju u ponedjeljak je 'nastupila' pred novinarima, uoči prvoga službenog predstavljanja koju javnost s nestrpljenjem iščekuje.

Medijskom događaju prisustvovali su supruga kineskog veleposlanika u Japanu i gradonačelnik Tokija Yuriko Koike. Xiang Xiang je rođena u lipnju, pet godina nakon što je njezina majka Shin Shin izgubila mladunče koje je poživjelo samo nekoliko dana. Prvi put je, nakon 30 godina mladunče pande u zoou Uoeno preživjelo ovoliko dugo, što je velik razlog za slavlje.Xiang Xiang dobro napreduje zahvaljujući majčinoj briz", kazao je Koike, dodavši da je panda novo tokijsko blago. Da bi mladunče poštedjela prevelikog stresa zbog znatiželjnika koji će nagrnuti u zoo, uprava Uena će do kraja siječnja ograničiti broj posjetitelja pandama na 2000 dnevno, a svaka grupa pred nastambom će moći provesti najviše dvije minute.

U utorak će uprava zoološkog vrta emitirati izravnu video snimku, pa će svi zainteresirano prinovu moći vidjeti putem interneta. Kinesko-japanski odnosi napeti su i zategnuti još od Drugoga svjetskog rata, a i zbog regionalnog rivalstva, no panda-diplomacija na njih djeluje vrlo pozitivno.