Međunarodni dan migranata

Danas je međunarodni dan migranata koji je Hrvatski crveni križ u Zagrebu obilježio još prošloga petka Intercool festom. Kako se na današnji dan razbijaju predrasude i stvara ozračje međusobnog razumijevanja provjerila je ekipa dobrog jutra u zagrebačkome Crvenom križu.


Opća skupština Ujedinjenih naroda 2000. godine proglasila je 18. prosinca Međunarodnim danom migranata. Na taj je dan 1990. godine usvojena Konvencija o zaštiti prava migrantskih radnika i članova njihovih obitelji. Obilježavanjem Međunarodnog dana migranata, podsjećamo se značajnog doprinosa koji migranti daju ekonomijama svojih zemalja i zemalja u koje migriraju, te stoga je važno važnost poštivanje njihovih ljudskih prava i osiguravanja uvjeta života dostojnog čovjeka. Broj migranata u svijetu stalno raste, a od 232 milijuna osoba koji žive izvan svoje zemlje prema podacima UN-a, veliki broj nema pristupa osnovnim socijalnim pravima.

U povodu Međunarodnog dana migranata koji se diljem svijeta obilježava 18. prosinca, Hrvatski Crveni križ treću je godinu organizirao nterCool Fest održan u prošloga petka u prostoru Pučkog otvorenog učilišta, s ciljem povezivanja domaćeg stanovništva i tražitelja međunarodne zaštite.

Tijekom festivala održana su tri autentična predavanja tražitelja azila o njihovim zemljama - Iraku, Afganistanu i Balučistanu, na ručku su servirana tradicionalna sirijska i libanonska jela, a na kreativnim radionicama tražitelji azila ali i zainteresirani građani izrađivati su košare, portrete i perzijski krasopis. Cilj InterCool Festa je upoznati hrvatske građane s ljudima koji dolaze iz drugih zemalja i drugačijih kultura te tako razbiti predrasude i stvoriti ozračje međusobnog razumijevanje.

Glasnogovornica Hrvatskog crvenog križa Katarina Zorić najavila je i vrhunac događanja, večerašnji koncert u Boogaloo klubu, na kojemu će, među ostaima, nastupiti i migranti. Amir Ali Yarnian iz Afganistana objasnio je zašto je sreću potražio u Hrvatskoj i s kakvim se sve problemima susreću migranti.