"105 godina kina Urania"

Na nedavno otvorenoj izložbi "105 godina kina Urania" može se vidjeti arhivska i povijesna građa vezana uz filmski, graditeljski i slobodnozidarski život kina Urania. Svih 105 godina postojanja zgrada kina sačuvala je svoju izvornu funkciju, a povijesno-umjetnički gledano ubraja se među najznačajnija secesijska ostvarenja u Hrvatskoj.

Izložba je postavljena u Magistratu Muzeja Slavonije, a autor izložbe Grgur Marko Ivanković nastojao je prikazati značaj te zgrade, njezin graditeljski fenomen, slobodno zidarsku povijest i njezin filmski život.

Zgrada kina Urania sagrađena je, u samo šest mjeseci, 1912. godine na sjeverozapadnom uglu osječkog secesijskog bloka na zemljištu na kojem se od 1884. do 1905. godine nalazila remiza osječkog konjskog tramvaja. To atraktivno gradilište – nasuprot monumentalnoj Trgovačko-obrtničkoj komori za Slavoniju – kupila je 1905. Mathilda Gillming i obvezala se da će na njemu podići dvije jednokatne kuće. Prva monumetalna uglovnica Gillming-Hengl sagrađena je 1906. godine, a drugo gradilište ostalo je neizgrađeno sve do kraja 1911. godine kada su datirani prvi nacrti za zgradu kina na toj lokaciji. Projektant monumentalne secesijske zgrade kina Urania i visokoprizemne Lože bio je osječki arhitekt i slobodni zidar Viktor Axmann.

Izložba o 105 godina kina "Urania" :: HRT - Radio Osijek


Jednostavno secesijsko pročelje zgrade nosi mnoga skrivena značenja. Kruna slobodnozidarske simbolike sadržana je u secesijski stiliziranom reljefnom prikazu sfinge smještene u vrhu pročelja kina. To fantastično biće predstavlja čuvaricu hrama i simbol je tajnovitosti i budnosti. Sfinga ovdje nije ni malo slučajno, a ima dvojaku ulogu: kao čuvarica tajne, simbolično čuva tajnovitost rada Lože, a kao alegorija budnosti zorno naglašava puni naziv konkretne osječke Lože Budnost.

Izložba se može pogledati do 1. ožujka 2018. u Muzeju Slavonije, Magistrat, Trg Svetog Trojstva 6. Za Dobro jutro, Hrvatska govorili su Grgur Marko Ivanković, autor izložbe i Marijana Bošnjak, direktorica Kinematografa Osijek.