Alan Šimunović i kamera HRT-a kreću na Kilimandžaro

Kolega snimatelj iz dubrovačkog TV centra Alan Šimunović sprema se na put s ekspedicijom za Kilimandžaro. Prošao je mnogo planinarskih i speleoloških izazova, ali prvi put ide na visinu od gotovo 6 tisuća metara - na vrh Kilimandžara.

Posljednje pripreme su u tijeku, a početkom 2018. trebao bi osvojiti najvišu afričku planinu, ili kako ga još zovu Bijelo ili Snježno brdo. Ovo mu je veliki izazov jer dosad još nije bio na takvim visinama – uspon po francuskim Alpama na visini do 3500 metara dobro je, kaže, podnio. Vrh Kilimandžara je na 5.895 metara. Ono čega se najviše pribojavamo je visinska bolest koja se najčešće javlja iznad 3.000 metara, ali i relativno loši higijenski uvjeti na planini su problematični, lazao je Alan.

Speleologijom i planinarenjem Alan se bavi oko 25 godina i sve je to rezultiralo članstvom HGSS-a stanice Dubrovnik. Osim speleologije bavi se skijanjem i ronjenjem. Do sada je radio kao koautor i snimatelj na tri projekta HRT-a: Hrvatska speleološka ekspedicija u Meksiko, Film o Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja povodom 50 godina postojanja službe te Turističke špilje Hrvatske. Radio je i sa  Stipom Božićem na njegovu serijalu Dubine, a snimat će i tijekom ovog uspona.

Na ekspediciju ih ide 16, igrom slučaja osam muškaraca i osam žena, a samo jedan član nije iz Dubrovačko-neretvanske županije, već iz Crne Gore, ali je član HPD Sniježnice. Vođa ekspedicije je Lazar Badanjac koji je već osvojio Kilimandžaro. Imali su tri pripremna uspona, čiji je cilj bio da se međusobno bolje upoznaju i da svaki pojedinac vidi u kakvoj je kondiciji. Meni kao snimatelju bilo je izuzetno važno da se ekipa privikne na kameru i usvoji neke moje zahtjeve za snimanje, naglasio je.Polazak je 2. siječnja 2018. iz Dubrovnika preko Zagreba i Istambula do Tanzanije, a povratak u Dubrovnik planiraju 15. siječnja. Želimo im sretan put!