Kalvarija ksaverske crkve prikazuje i povijest Hrvata

Do jedne od najljepših baroknih crkava u Hrvatskoj, onoj sv. Franje Ksaverskog, dolazi se šetnicom duž koje je prikazan križni put i povijest Hrvata.

Kalvarija i jest put i da bismo shvatili pojam kalvarije pa tako i ove ksaverske moramo ući u kontekst pobožnosti križnoga puta koji  katolička crkva razvija od razdoblja križarskih ratova do pojave prosjačkih redova među kojima su i franjevci. Kalvarija je zapravo prostor koji je vjernik prolazio meditirajući Kristovu muku. Križni put kao što mu sam naziv kaže jest bitno put obilježen hodom , njegov bitni element je taj hod i taj prostor hoda vjernika u pobožnosti križnoga puta jest kalvarija, objašnjava fra Mirko Mišković.

Postaje su podizane od 1732. do 33. Godine, a 1742. u njih su umetnute slike. 1840. godine biskup Juraj Haulik temeljito ih je obnovio i u njih ugradio reljefne prikaze Isusove muke, izvedene u limu. Kao doprinos proslavi tisućite obljetnice hrvatskoga kraljevstva, a na poticaj Hrvatske žene, 1925. godine obnovljen je sav sadržaj Kalvarije.

Kalvarija ksaverske crkve jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih šetnica. Njezin barokni krajobraz odiše ljepotom i mirom. Na svakoj postaji, poput osme, na kojoj Isus tješi jeruzalemske žene, stoji i ploča koja govori o nekom događaju, važnom za hrvatsku povijest.