Rekonstrukcijom narodnih nošnji bave se i muškarci

U očuvanje hrvatske tradicijske kulture, posebice narodnih nošnji, uključili su se svi, i stari i mladi, muškarci i žene, čak i djeca. Posljednjih godina organizirane su i revije rekonstruiranih narodnih nošnji zbog čega je nastala i zanimljiva izložba koju je posjetila i ekipa Dobrog jutra.

Narodne nošnje i njihovu veliku vrijednost najbolje poznaju folkloraši. Zato su ih članovi FA Zagreb Markovac počeli sami izrađivati. Na izložbi „Iz Markovčevih ormara" u Etno Art galeriji posudionice i radionice narodnih nošnji u Zagrebu, prikazano je 19 kompleta rekonstruiranih narodnih nošnji Hrvata s područja cijele Hrvatske i izvan nje. Na jednu su ipak Markovčani posebno ponosni. Ova je nošnja na ovogodišnjoj reviji „Obnavljamo baštinu" u Trnjanima osvojila 3. mjesto.

Retrospektiva je to tekstilnih predmeta - narodnih nošnji prikupljenih otkupom ili darovanjem, odnosno rekonstruiranih za potrebe opremanja izvođača određenog koreografskog djela. Nerazdvojni dio svake scenske izvedbe, narodnu nošnju, ovaj put ansambl prikazuje pod svjetlima galerijskog prostora koja omogućuju nešto drugačiji, intimniji pogled.

Način izrade narodnoga ruha nije se promijeno, ali profil osoba koje ga izrađuju jest. Bojana Poljaković Popović, viša stručna suradnica za kulturne i edukativne programe: Zapravo se jako promijenila situacija budući da je u tradciji bilo da su većinom žene bile te koje su izrađivale ručne radove, radile, možda osim tkalaca koji su bili majstori muškarci, danas je situacija obratna i jako je pozitivno to što se puno mladih uključuje u rekonstrukciju narodnih nošnji.

Na kraju je teta Marica Kurtak objasnila zašto je važno čuvati narodne nošnje: Rekli su stari ljudi, ako ne znaš sačuvati što je prošlost, nećeš znati sačuvati ni budućnost. Izložba je otvorena do 5. siječnja 2018. godine radnim danima od 10.00 do 18.00 sati.