Uoči aukcije izloženo u nas nikada viđeno Bukovčevo djelo

Kolekcionari i ljubitelji likovne umjetnosti s nestrpljenjem očekuju Božićnu aukciju Art salona Zagreb jer će, uz manje ili više poznata imena suvremenih hrvatskih slikara, biti ponuđena i dva iznimna platna - Bukovac i Kraljević.

Iza vrata Art salona krije se carstvo sa 125 umjetničkih djela čija ukupna vrijednost doseže milijun eura. Svako izloženo djelo ukratko je opisano u katalogu, pojedine cijene izazivaju vrtoglavicu, a kako i ne bi kada poslastice poput kod nas nikad viđene slike Vlahe Bukovca iz 80-ih godina 19. stoljeća - stoje oko 50 tisuća eura. Potpisana je jednim od njegovih pseudonima Paul Andrez i među glavnim je atrakcijama Art salona.
Ja sam prvi put ovu sliku vidio kod jednog pariškog trgovca gospodina Levija prije 17, 18 godina. On ju je držao u bunkeru kao dragocjenost, a poslije sam kroz godine ustanovio da postoje samo tri ovakve slike i sve su različite,  kaže povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Igor Zidić.

A samo je jedna, za naše slikarstvo povijesna Slikareva soba u Požegi Miroslava Kraljevića iz 1910. Uz nju stoji i cijena od 70 tisuća eura. Ja kao povjesničar umjetnosti više se bavim znanstvenim, a manje tržišnim aspektima umjetnosti, ali čini mi se da su ove cijene adekvatne onima koje se postižu na internacionalnim aukcijama, ocjenjuje povjesničar umjetnosti Milan Pelc.

Međunarodne aukcije izgledaju mnogo zanimljivije nego naše na kojima se kupci rijetko znoje i srce im na aukcijskim utakmicama ne mijenja puls, pa kolekcionar Željko Radošević komentira: Vrlo rijetke su utakmice za jednu sliku. U principu jedan ponuđač dolazi na jednu sliku. Jako, jako rijetko postoji više natjecanja na jednoj slici.

Bilo da je riječ o Picassovoj oslikanoj keramici, Mihanovićevoj Pučini, Murtiću, Uzelcu ili Drinkovićevoj Vukovarskoj golubici, većinu ovih djela rijetko vidimo na jednome mjestu jer uskoro bi neka od njih mogla promijeniti adresu. Božićna aukcija Art salona Zagreb najavljena je za četvrtak 21.prosinca.