Izviđači u Sabor donijeli Betlehemsko svjetlo, simbol ljubavi i mira

Betlehemsko svjetlo izviđači svake godine iz Jeruzalema donose u Beč, a potom ga izviđači iz cijele Europe raznose u svoje države. Svijetlo je jučer stiglo u Zagreb. Preuzeli su ga hrvatskih izviđači koji će ga prenijeti u svoja mjesta, institucije i domove.

Ideja o pronošenju Betelehemskog svjetla ponikla je još 1986. u emisiji austrijske televizije. U jednoj emisiji koja se bavila pomoći djeci s poteškoćama u razvoju jedna njihova gledateljica je poželjela djeci umjesto Božićnih poklona darovati svjetlo kao znak mira i tako je zapravo spontano krenula ta akcija i razvila se u nešto što organizatori nisu mogli niti sanjati, objašnjava Asja Pavlović, predsjednica Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije.

Betlehemsko svjetlo je ujedno i jedini otvoreni plamen dopušten u zrakoplovima, s obzirom da izviđači sa svih kontinenata dolaze u Beč kako bi prenijeli u svoje države i župe.

Mi ga raznosimo po crkvama, ali Betlehemsko svjetlo nije nužno vezano samo uz vjeru, već ono donosi u ovo Božićno i blagdansko doba godine neki pozitivan duh svima, ističe Filip Katušić, Odred izviđača Savski gaj.

A pozitivnog duha čini se najviše nedostaje našim liderima pa su ga izviđači osim u svoje župe i domove, odnijeli i političarima. Danas smo ispred zagrebačkog skautskog zbora donijeli svjetlo u naše Poglavarstvo, da i našem Poglavarstvu podarimo ljubav i mir koje naše svjetlo znači, rekla je Višnja Sremić, koordinatorica za Betlehemsko svjetlo Zagrebačkog skautskog zbora.

Simbol ljubavi i mira, skauti su potom odnijeli i u Sabor koji je tradicionalno pokrovitelj ove akcije. Ispred Sabornice, gdje je svjetlo postavljeno, dočekao ih je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Jandroković je zahvalio izviđačima te izrazio nadu da će to Svjetlo pomoći svima koji rade u Saboru i da će ih na određeni način oplemeniti i učiniti boljim ljudima. To je Božićno svjetlo, svjetlo ljubavi, vjere, nade, prijateljstva, zajedništva, solidarnosti. Nadamo se da će pomoći svima nama koji radimo u Saboru, a koji imamo vrlo odgovoran posao, da radimo u duhu međusobnog uvažavanja, tolerancije, prijateljstva, shvaćanja razlika, istaknuo je.