Prva rekonstrukcija Držićeva Pjerina u Dubrovniku

Kazalište Marina Držića iznenadilo je publiku praizvedbom njegova Pjerina, komedije od koje je ostalo samo desetak stranica.

Prva je to rekonstrukcija Držićeva Pjerina, koji je pisan 1552. godine, a radi se o komediji koja je uprizorena na jednom dubrovačkom piru o dvojici braće blizanaca koji zabunom uspijevaju olakšati jedan drugom ženidbu. Mi smo pokušali ne nadopisivati nego scenskom rekonstrukcijom sklopiti ono što po nama bi Pjerin bio i kao priča i kao kritičko mišljenje i kao teatar,  objašnjava redatelj Ozren Prohić.

Predstava se bavi pitanjem identiteta, a kao i u mnogim Držićevim komedijama - i ovdje je važan odnos roditelja i djece. Odličnu ulogu ostvario je Romano Nikolić koji je odglumio obojicu braće. Doživio sam ih ne kao dva lika, već kao dva principa; zapravo igra se nešto što je ranjivo, mlado, što je krhko i nešto što je sasvim suprotno tome,  kaže Nikolić.

Scenografija Dubravke Lošić pomogla je glumcima koji su se trebali snaći na sceni bez teksta - glumačkom igrom nastojali su ući u dubinu Držićeve misli. To nije bio ispisan tekst tako da ga je u principu jako teško postaviti; to su bile samo naznake nekog mogućeg komada,  komentira glumica Mirej Stanić koja je utjelovila lik Mrve.

Predstava ne pokušava dati rješenja na sve aktualniju problematiku ljudskog identiteta. Ona prostorom i vremenom u kojem se izvodi, kažu, pokušava pokazati da ne možemo pobjeći sami od sebe.