Industrijskom dizajneru Davoru Grünwaldu ULUPUH-ova nagrada za životno djelo

Na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) dodijelila je i tradicionalne godišnje nagrade.

Pionir u mnogim aspektima svoga djelovanja, individualac, ali i visoko svjestan društvene odgovornosti svog djelovanja i važnosti zajedničkog nastupanja struke, Davor Grünwald (Zagreb, 1943.) s punim pravom zaslužuje ULUPUH-ovu nagradu za životno djelo,  rečeno je na svečanoj dodjeli te je istaknuto da Grünwaldov životni put zrcali vrijeme i okolnosti u kojima je djelovao jednako kao što predstavlja uspješan primjer njihova nadilaženja.

U ULUPUH-u je s kolegama osnovao Sekciju za industrijski dizajn te pokrenuo nagradu Yu-Design. Osnovao je vlastiti dizajnerski studio Prodesign, te kao samostalni dizajner oblikuje niz elektroničkih kalkulatora za Tvornicu računskih strojeva, alatne strojeve za Prvomajsku (za što je kao najmlađi laureat 1974. dobio Nagradu grada Zagreba) te stolice za rad u tvornicama u suradnji s Tvornicom metalnog namještaja Jadran.

Za jedan je geofizički uređaj dobio prestižnu Canada Design Award. Do 1984. godine radi za kanadsku tvrtku Delfax gdje s uspjehom realizira nekoliko koncepata brzih štampača, a od 1985. se u tvrtki Geonics posvećuje gotovo isključivo dizajnu proizvoda za geofizičku industriju.

Pogledajte reportažu iz Vijesti iz kulture:
Nagradu za najbolji izložbeni projekt dobila je Međunarodna izložba grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Zgraf 12, koja se s temom Društvene reprize održala od 9. do 24. siječnja u Laubi. Ondje je bila postavljena glavna revijalna izložba međunarodno selektiranih radova te tematska izložba prema koncepciji i u selekciji gosta teoretičara Ricka Poynora.

Nagrada za najbolji izdavački projekt dodijeljena je knjizi ULUPUH-ova modna povijest - Umjetnost odijevanja Ane Lendvaj, koju su uredile Dorotea Jendrić i Davor Klarić, a oblikovala Sanja Bachrach Krištofić. Ta knjiga, kao „značajan doprinos memoriji hrvatske primijenjene modne umjetnosti“, obuhvaća dugogodišnje djelovanje Ane Lendvaj na proučavanju i popularizaciji hrvatske mode.

Nagradu za najboljeg mladog umjetnika dobio je Ivan Capan, arhitekt i oblikovatelj arhitektonsko-urbanističkih maketa, koji od 2008. godine do danas u suradnji s Igorom Kozlinom potpisuje niz maketa za javne natječaje i prezentacije projekata, a za svoj je rad višestruko nagrađivan.

Zahvalivši u ime svih laureata Davor Grünwald je izrazio nadu da će te nagrade i sve ono što im je prethodilo doprinijeti boljem razumijevanju dizajnerskih, keramičkih i drugih umjetničkih kreacija te promociji novih umjetnika. To će se u konačnici odraziti na ekonomski, društveni i kulturni razvoj Hrvatske,  ustvrdio je Grünwald, dodavši da mu je neizmjerno drago što se u društvu nagrađenih našao s Anom Lendvaj, na žalost posthumno, koja ga je svojedobno intervjuirala za Večernji list.