Backo Mini Ekspres - preslik stvarnosti u maketarskom svijetu

Tomislavov trg u Zagrebu s jedne strane omeđen je zgradom Glavnog kolodvora, a s druge strane smjestio se Umjetnički paviljon. Taj je prostor sada već prepoznatljiv kao jedna od vizura sada već čuvenog zagrebačkog adventa. I baš kao što se klizalište sastavlja i rastavlja, i Umjetnički paviljon zamišljen je kao montažna građevina.

Projektiran je za Milenijsku izložbu u Budimpešti 1896., a zatim je rastavljen i dvije godine kasnije ponovno sastavljen u Zagrebu. Još je jedna zgrada paviljona sastavljena upravo za advent 2017. Riječ je o maketi u muzeju Backo Mini Ekspres.

Backo Mini Express jedina je maketa u Europi u čijem se prostoru uz meteorološke pojave, vizuale i zvuk, efekt kiše i grmljavine prezentira 3D simulacijom radi što vjernijeg doživljaja sadržaja makete.

Kao peta najveća maketa Europe s posebnim turističkim raritetima, od ovog Adventa prvi put maketom se kreću i mini automobili, autobusi i kamioni na indukcijsku struju.

Uz stotinu vlakova u stalnom postavu makete, tijekom Adventa, Backo Mini Expressom prometuju i nekoliko vlakova u blagdanskim bojama i dekoracijama uz zvučne kulise božićnih pjesama, s obiljem maketarske blagdanske dekoracije, te skulpture Djeda Božićnjaka i prigodnih darova.

Ondje voze vlakovi koji nikada ne kasne. Kako funkcioniraju stvari u muzeju gdje vlakovi nikad ne kasne, pogledajte u videoprilogu.