Slavljenički koncert HRT-ova Jazz orkestra uživo na HRT3

Rijetko koji big band u svijetu ima sedamdeset godina, a upravo toliko slavi Jazz orkestar HRT-a koji će rođendan obilježiti koncertom u dvorani Muzičke akademije u Zagrebu - uz prijenos uživo na HRT3 od 20,05h.

Iako je 70-godišnjak, Jazz orkestar HRT-a ima dušu pravog mladića. Uz to, pomlađen je i najmlađim članom Lukom Žužićem: Dosta je izazovno iako se može reći da kod nas zadnjih nekoliko godina ima dosta jazza, a posljednjih godinu – dvije i po klubovima ima puno jazz koncerata,  kaže Luka Žužić.

Osim pedagoškog aspekta koji pokušavamo apsolvirati preko natječaja za nove skladbe, ono što bih volio potencirati i jačati su nastupi za škole i dječji programi – mislim da je tu budućnost,  objašnjava šef-dirigent Jazz orkestra HRT-a Andreas Marinello koji naše jazzere vodi od 2015. godine. 

Pogledajte reportažu iz Vijesti iz kulture:
Povijest orkestra počinje u u sezoni 1946./1947 u maloj dvorani Grafičkog doma u Zagrebu: sastav s 12 članova osnovao je Zlatko Černjul, i to kao Plesni orkestar Radija Zagreb, a zatim su ga vodili Miroslav Killer, Milivoj Körbler i Nikica Kalogjera, tri desetljeća Miljenko Prohaska, Saša Nestorović – i, naravno, Silvije Glojnarić. Mene su uzeli jer sam znal' čitati note,  prisjeća se Silvije Glojnarić i nastavlja o prekretnici na prvom Bledskom jazz festivalu: Mi smo došli s našim domaćim programom, što je bila senzacija - pa kak' ste vi to napravili, pitali su nas. Rade to i danas - uz stalnu sezonu koncerata koji se izravno prenose na Trećem programu Hrvatskoga radija.

35 godina dio tog jazz nukleusa je Zvonko Košak koji kaže da se danas jazz svira brže, jer se valjda brže i živi. U Ingelstadtu smo nastupali, čini mi se, s gotovo prvom postavom orkestra Dukea Ellingtona, a kad si s bogovima na sceni onda se i božanstveno osjećaš.
Hrvatska jazz božica Zdenka Kovačiček provela je s njima 6 desetljeća, promovirala je i Hrvatsku i jazz po svijetu, a prvu turneju po Rusiji otpjevala je 1970. godine - upravo s njima. Bili smo vizionari, s Miljenkom Prohaskom nastupali smo u Estoniji, Latviji, Litvi… Donosili smo mrvicu zapada i to s najboljim što smo mogli prezentirat, a to je bio Big Band,  komentira Zdenka Kovačiček.

Na večerašnjem slavljeničkom koncertu, uz goste Gabi Novak i Matiju Dedića, Zdenku Kovačiček, Marka Tolju, te instrumentalni sastav Chui, Jazz orkestar HRT-a pokazat će zašto je među rijetkim svjetskim orkestrima s čak 7 desetljeća kontinuiranog djelovanja.

Pogledajte razgovor sa šefom-dirigentom Jazz orkestra HRT-a Andreasom Marinellom: