Kako živjeti i raditi na otoku?

Kako živjeti i raditi na otoku najbolje znaju otočani koji su, unatoč velikim troškovima poslovanja, odlučili ostati na svojoj djedovini. Kad zamre turizam, zimsko doba koriste za proizvodnju. Pomaže im i prati ih Poslovni klaster 'Hrvatski otočni proizvod'.

Oznaka Hrvatski otočni proizvod jamči kvalitetu i izvornost. Ljudi prepoznaju takav proizvod pa ima bolju prođu.

No, prepoznatljivost je bonus, problema je mnogo više. Živjeti na otoku već je teško, a ondje poslovati još i teže. Kako bi zadržali stanovništvo na otocima, Ministartvo regionalnog razvoja svake godine otočnim proizvodim dodjeljuje oznaku kvalitete.

Otočni proizvođači prije dva dana su se sastali u Zadru na Skupštini klastera Hrvatski otočni proizvod. Odlučili su kako će sjedište Klastera u nadolazećem razdoblju postati Tkon odnosno prostorije Škraping Centra kao budućeg središta projekta 'Hrvatski otočni proizvod'. Klaster HOP-a po prvi put je izabrao i svog voditelja, odnosno voditeljicu Julijanu Radović Longin iz Tkona koja smatra kako je upravo Škraping Centar dobro mjesto za sjedište Klastera. Donesena je danas i Odluka o osnivanju tvrtke Hrvatski otočni proizvod koja bi upravljala budućom trgovinom HOP-a u Zagrebu.