Predstavljena knjiga akademika Žmegača 'Četiri europska grada'

Knjiga 'Četiri europska grada', akademika Viktora Žmegača, kruna je njegova znanstvenog i književnog rada. Pariz, Beč, Berlin i Prag gradovi su o kojima piše kao važnim povijesnim i kulturnim središtima, a koje pamti i po osobnim, nezaboravnim doživljajima.

Ovo je deseta knjiga kulturoloških studija koje je u nepuna dva desetljeća u Matici hrvatskoj objavio germanist svjetskoga glasa, kroatist, muzikolog, profesor Viktor Žmegač. Redom uspješnice, sve su napisane izvanrednim stilom, zanimljivo i stručno. Knjiga "Četiri europska grada" već je prodana u više od 400 primjeraka.

Gradovi su u toj knjizi povezani, tako da kad govorim o Beču, mnogi će čitatelj saznati o Parizu i obratno. Ja se ne upuštam u privatna sjećanja, razmatranja i tako dalje, nego koristim svoje poznavanje tih gradova na objektivan način da predočim njihovu povijest, ističe

Autorovo iskustvo na nekoliko znanstveno-umjetničkih  područja u ovoj se knjizi, kakva je rijetkost ne samo u nas nego i u svijetu, pokazuje u svoj širini i prepletenosti.

Pisati o četiri europska grada koji su zapravo epicentri europske kulture, , to znači poznavati cijelu povijest, to znači poznavati urbanizam, arhitekturu, kulturu, popularnu kulturu, tehniku, tehnologiju, to znači vrlo, vrlo veliko znanje, objašnjava

Iz tih središta, koje promatra kao individualne gradove, i do nas su dolazili bitni poticaji u svim područjima umjetnosti i kulture.

Jako često upotrebljavamo superlative i ponekad mi se čini da su izgubili značenje da se ispraznilo to značenje i mislim da ovakvi autori kao profesor Žmegač, vraćaju superlativima pravo značenje, kaže

Svaki dan pisati, svaki dan svirati i sve će biti u redu, kaže uskoro 89-godišnji akademik. S takvom stvaralačkom kondicijom najavljuje još jednu studiju, ovaj put o postmoderni.