Dr. Robert Saftić: medicina i pomaganje drugima oduvijek su bili moj životni izbor

Naš vrsni neurokirurg, koji se godinama usavršavao u inozemstvu, iza kojeg su brojni znanstveni doprinosi i koji je odlučio napustiti državni posao i upustiti se u privatne vode, je doktor Robert Saftić. Član je brojnih svjetskih udruženja, predavač na najvećim kongresima o kirurgiji kralježnice, i jedan od omiljenijih liječnika među pacijentima.

Kako kaže, medicina i pomaganje drugima oduvijek su bili njegov životni izbor. Poziv spinalnoj kirurgiji, kod doktora Saftića javio se još za vrijeme studiranja na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, na jednom kolegiju na kojemu je i bio demonstrator, te su ga tajne ljudskog mozga posebno zaintrigirale. Otkriti ih, bila je njegova misija. Subspecijalizacija ga je odvela u Osijek, budući da se davne 1997. godine tamo preselio sa suprugom pedijatricom. No, zbog želje i motivacije za znanjem i usavršavanjem, često je odlazio u inozemstvo.

Dr. Robert Saftić gotovo je pionir minimalno invazivne kirurgije kralježnice. Znanja i iskustva stečena u inozemstvu, budući da je godinu dana radio u Americi, primijenio je u Hrvatskoj, posebice kada je riječ o endoskopskoj kirurgiji koja nanosi najmanje štete okolnom tkivu kralježnice. Takve operacije, ali i operacije koje podrazumijevaju umjetne diskove, doktor Saftić izvodi na dnevnoj bazi.

No na jednu, relativno novu metodu medicine, doktor Saftić posebice je ponosan. Unazad četiri godine surađujem s biotehnološkim laboratorijem iz Švicarske i sa stanicama liječimo degenerativno oštećene diskove. Regenerativna medicina je nešto što se kod nas liječi već 4 godine, i rezultati su impresivni. To je prvi put da možemo natjerati organizam da sam sebe izliječi, objašnjava. Metoda je to sprječavanja oboljenja koja su kasnije nužno potrebna liječiti.

Jedan prosječan radni dan, doktoru Saftiću u potpunosti je ispunjen. Tu su operativni zahvati, konzultacije sa suradnicima, ali i potpuna posvećenost pacijentu, kako prije, tako i nakon operativnog zahvata koji su nerijetko vrlo komplicirani. Često predaje na svjetskim kongresima, a član je i mnogobrojnih priznatih svjetskih udruženja.

U slobodno vrijeme, doktor Saftić uživa u putovanjima i provođenju vremena sa suprugom. Kako ističe, želja mu je daljnje istraživanje i usavršavanje u regenerativnoj medicini. Sudeći prema svim dosadašnjim uspjesima, i to će mu uspješno poći za rukom.