Akcija upisa u registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica

U ovo blagdansko doba, humanost i plemenitost pokazali su upravo studenti. Naime, organizirali su veliku akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, zajedno sa Zakladom Ana Rukavina. Stotinu studenata, pokazalo je veliko srce i spremnost za pomaganjem u spašavanju ljudskih života.

U prostorima Studentskog doma Stjepan Radić, stvorio se popriličan red studenata od kojih su mnogi, po prvi put, odlučili upisati se u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Hvalevrijednu akciju zajedničkim snagama organizirala je jedna studentska udruga te Zaklada Ana Rukavina.

Ovo je preraslo iz naše humanitarne akcije kou već godinama organiziramo, a to je studentsko darivanje krvi, pa smo ove godine odlučili podići ljestvicu i zapravo proširiti svijest o važnosti darivanja krvotvornih matičnih stanica. Neki su naši članovi već upisani u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja, pa smo odlučili pojačati svijest i studente potaknuti na lijep čin u ovo blagdansko doba, rekla je Tina Duplančić, predsjednica Udruge studenata grada Splita.

Kako ističe Tina, studenti su uvijek spremni pomoći, a znati da ste možda nekome spasili život, neprocjenjiv je osjećaj. Iako do sada nikada nije darovala ni krv ni krvotvorne matične stanice, ove godine odlučila je to učiniti prvi put. Jako su spremni pomoći, zato što ne oduzima previše od njih. Treba malo slobodnog vremena, dobrote i to je to. Znamo svi da studentima nije lako novčanim donacijama doprinijeti drugima, tako da je ovo ugodno s korisnim, kako bi pomogli onima kojima je to potrebno, dodala je.

Za one koji možda ne znaju, krvotvorne matične stanice obnavljaju cijelo krvotvorno tkivo. Iz njih nastaju eritrociti koji prenose kisik, leukociti koji brane organizam te trombociti stanice koje sprječavaju nastanak krvarenja. Inače služe za liječenje bolesti kao što je leukemija i limfomi, a osoba koja ih daruje, u potpunosti ih regenerira.

Krvotvorne matične stanice imaju veliki potencijal samoobnavljanja, nakon tri tjedna ih ima toliko opet kao da ih nitko nije uzimao iz organizma. To je važan podatak za osobe koje ih daju jer znači da time neće biti ugroženo njihovo zdravstveno stanje. Bez njih ne bi bilo spasonosnih mogućnosti za oboljele od leukemije od bolesti nefunkcioniranja koštane srži, zato je to iznimno važno, objašnjava prof.dr.sc. Boris Labar, specijalist hematolog.

No nasreću, Hrvatska ima razvijenu svijest o darivanju krvotvornih matičnih stanica što dokazuju i više od 50 000 darivatelja upisanih u Registar. Za zemlju od 4 milijuna stanovnika je to iznimno puno. Taj put davatelja treba stalno obnavljati, veliki dio ispada iz tog puta, veliki dio prestigne tu granicu, stoga to moramo stalno raditi, ističe prof. Labar.

Osobe mlađe od 18 te starije od 60 godina ne mogu darivati krvotvorne matične stanice. Nas su pak zanimale razlike između darivanja krvi i darivanja spomenutih stanica. Kod uzimanja krvi, vi uzimate punu krv, uzimate prema količini oko 400 – 450 mililitara. Kod darivanja krvotvornih matičnih stanica, vi uzimate krv i mašinom koja može izdvojiti stanice s jezgrom i plazmu, crvena krvna zrnca, sve se vraća donoru, uzimaju se samo matične stanice, dodao je.

Zanimalo nas je i što se događa s potencijalnim darivateljima stanica koji su upisani u Registar. Vas registar kontaktira i kaže da vi možete biti donor matičnih stanica određenom pacijentu, ne kaže se kojemu, naravno i ako vi pristanete biti donor, dolazite na Rebro, obavljate sistematski pregled i odabirate kojim ćete putem donirati matične stanice, rekla je bacc. med. techn Dijana Šantalab, iz Zavoda za hematologiju, Centar za transplantaciju koštane srži.

Stanice se mogu donirati na dva načina – iz zdječnih kostiju, što je poprilično bolan postupak, stoga se donatoru daje anaestezija, postupak je bezbolan, a traje dva dana, te je pacijent već poslijepodne mobilan. Drugi je postupak nalik dijalizi, dugotrajan,ali bezbolan, a krv se prikuplja putem uređaja. No bez obzira na to, ljudi daruju matične stanice.

Solidarnost i humanost pokazali su svi studenti. Strpljivo su čekali u redu, podupirući ovu hvalevrijednu akciju. Posebice u blagdansko doba, kada se darežljivost mjeri nesebičnim i velikim djelima, a zauzvrat se dobiva velika čast biti u mogućnosti spasiti jedan, neprocjenjivi ljudski život.