HRT-ovi jazzeri proslavili 70. rođendan

Jazz orkestar HRT-a sinoć je proslavio svoj 70. rođendan koncertom u dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu. Pod ravnanjem dirigenta Andreasa Marinella izveli su skladbe koje su obilježile njihov rad od početaka do danas.Pridružili su im se i gosti s kojima su godinama surađivali: Gabi Novak, Zdenka Kovačiček, Lela Kaplowitz, Matija Dedić, Marko Tolja, Saša Nestorović i sastav Chui.

Slavljenički nastup, koji je reminiscirao čak 7 desetljeća glazbenog djelovanja, kod mnogih je pobudio nostalgične osjećaje. Prvi put kad sam zapjevala na Zagrebfestu bilo je to upravo s ovim big bandom, a dirigirao je Miljenko Prohaska,  rekla je gošća HRT-ovih jazzera Gabi Novak, a pijanist i skladatelj Matija Dedić se nadovezao: Ovi nastupi big banda me uvijek vesele jer se vratim u godine kad smo se i više družili; ovom kolektivu čestitam 70. rođendan i zahvaljujem na pozivu.

Ni pjevač Marko Tolja nije krio zadovoljstvo. Meni kao pjevaču te glazbe i čovjeku koji voli takvu glazbu najljepše je nastupati s Jazz orkestrom, za mene je to svaki put ostvarenje sna, rekao je Tolja. 

Jazz orkestar HRT jedan je to od rijetkih takvih orkestara u svijetu, koji se može pohvaliti tolikim godinama rada.