Vuci, Biškupiću, Bakić i Soboti nagrade HDLU-a

Kultura je individualno-kolektivno dobro koje oblikuje identitet pojedinca, zajednice i društva, stoga i nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika pomažu da se oblikuje identitet sviju nas i hrvatskog društva, rekao je na dodjeli u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici predsjednik HDLU-a Josip Zanki.

Nagrađivanom umjetniku bogatog stvaralačkog i izlagačkog opusa, akademskom kiparu Miri Vuci, autoru znamenitih spomenika, primjerice Tinu Ujeviću u Zagrebu ili Anti Starčeviću u Osijeku, dodijeljena je nagrada za životno djelo i odano priznanje za veliki doprinos hrvatskoj umjetnosti. Uvijek su nagrade i djelo sredine koja je razumjela i nije razumjela, u mojem slučaju očito je da je razumjela, pa mi se to sviđa,  rekao je Vuco i dodao: Možda mi nagrađeni postajemo jezgra, a možda i misionari u generacijskom slijedu, dodiru i razmjeni ideja, motiva i formi.

U gotovo 60 godina suradnje s mnogobrojnim likovnim umjetnicima svojevrsnu misionarsku ulogu imao je Božo Biškupić kojemu je društvo dodijelilo posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti. Zajedno smo mnoge stvari učinili, mnoge izložbe napravili, mnoge monografije, puno bibliofilskih izdanja… Uvijek smo nastojali nešto pokrenuti, tako da je to zajedništvo bilo vrlo uspješno,  kaže Biškupić.

Nagradu za najbolju izložbu u prošloj godini dobila je akademska slikarica Gordana Bakić za projekt Obnavljanje predstavljen u Galeriji Studentskoga centra. To mi je poticaj i za rad sa studentima, oni mi daju energiju, a mislim da će to biti i poticaj da mogu dalje raditi,  komentirala je Gordana Bakić.

Akademskom slikaru-grafičaru Damiru Soboti uručena je nagrada za najboljeg mladog umjetnika u ovoj godini. Svatko priprema izložbu koncentriran na to da izloži svoj rad najbolje što može i jednostavno se radi cijelu godinu, a ovakve nagrade su nagrada za trud,  izjavio je Damir Sobota.

U Odboru za dodjelu likovnih nagrada HDLU-a za proteklu godinu bili su Peruško Bogdanić, Ivona Jurić, Robert Šimrak i Zlatan Vrkljan.