Bajsove vrpce – 30 godina kasnije

Tišina je skromnost. Kako se ponovno naviknuti na skromnost?
(Iz „Sinopsisa za zvučni esej: Tišina)

30. godišnjica smrti radijskog, kazališnog i televizijskog autora i režisera Zvonimira Bajsića obilježava se nizom događanja u Kući Arko na zagrebačkom Gornjem gradu.
30. godišnjica smrti radijskog, kazališnog i televizijskog autora i režisera Zvonimira Bajsića obilježava se nizom događanja u Kući Arko na zagrebačkom Gornjem gradu. Bajsić, čije ime nosi najveći studio Hrvatskoga radija, ostavio je dubok trag u našem i europskom eteru - režirao je oko 250 dokumentarnih i igranih radiodrama na Radijo Zagrebu i na europskim radiopostajama, a stvarao je i u dubrovačkom kazalištu te zagrebačkom HNK-u. Rodonačelnik je “zagrebačke škole featurea”, dokumentarne radiodrame. Prvu, Zbogom, režirao je 1968., udaljivši se od dramskoga teksta koji je nadomjestio dokumentarnim zvukom.

U sklopu trodnevnog programa, koji počinje danas izvedbom kultne predstave Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje), bit će predstavljena knjiga Zvonimir Bajsić: TIŠINA i ostala djela za radio, televiziju i kazalište za koju je tekstove sakupila i uredila Pavlica Bajsić Brazzoduro, a grafički opremio Tomica Bajsić. Za knjigu je pisalo je i govorilo četrdesetak autora i autorica raznih generacija i zanimanja, iz Hrvatske i cijeloga svijeta. Nakon promocije knjige, koja je najavljena za petak, 22. prosinca, u 11 sati slijedi radiofonijska izvedba uživo komada Bajsove vrpce, koji je prema motivima dramskih tekstova i dokumentarnih radiodrama Zvonimira Bajsića i Krappove posljednje vrpce Samuela Becketta, sa stihovima Jacquesa Préverta i tekstovima Gustavea Flauberta i Milana Kundere dramaturški i redateljski osmislio Hrvoje Korbar, a izvode Rene Medvešek, Marija Šegvić, Igor Kovač, Maro Market i Dino Brazzoduro.

Posljednji dan programa obilježavanja godišnjice smrti Zvonimira Bajsića, uz još dvije izvedbe Hoerspiela, posjetiteljima će ponuditi javno slušanje dokumentarne radiodrame Zvonimira Bajsića i Maksima Jurjevića Praško proljeće '84 - svojevrsnog autorskog i ljudskog testamenta Zvonimira Bajsića ispričanog njegovim glasom, a čiju dozvolu za emitiranje nažalost nije doživio, najavljuju organizatori iz udruge Multimedijalna koliba.


Raspored:
ČETVRTAK, 21.12.2017. u 17,00h
Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)
PETAK, 22.12.2017. u 11,00h
Predstavljanje knjige Zvonimir Bajsić: TIŠINA i ostala djela za radio, televiziju i kazalište, uz sjećanja suradnika iz svijeta
Mala radiofonijska izvedba uživo BAJSOVE VRPCE
SUBOTA, 23.12.2017. u 13,00h
Slušaonica dokumentarne radiodrame Zvonimira Bajsića i Maksima Jurjevića
PRAŠKO PROLJEĆE '84.
SUBOTA, 23.12.2017. u 15,00h i u 17,00h
Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)