Miri Gavranu uručena nagrada Dr. Alois Mock

Našem najprevođenijem i najizvođenijem suvremenom književniku Miri Gavranu u Beču je uručena nagrada Dr. Alois Mock koja se već četrnaest godina dodjeljuje istaknutim pojedincima koji promiču europske vrijednosti i jedinstvo.

Hans Dietrich Genscher i Otto von Habsburg samo su neki od istaknutih Europljana dobitnika nagrade koja nosi ime po nedavno preminulom austrijskom diplomatu i političaru iznimnog europskog ugleda, a pamtimo ga i kao velikog prijatelja Hrvatske. Posebno se angažirao oko pitanja bivše Jugoslavije, bio je prvi koji se zauzimao za to da se novonastalim državama, kao što je Hrvatska, pruži šansa i omogući europski put,  rekao je predsjednik Zaklade Alois Mock Michael Spindelegger.

Među europske velikane upisao se i naš dramaturg i pisac Miro Gavran koji u svojim djelima obrađuje univerzalne teme koje prelaze granice Hrvatske i šire ideju humanosti. Pokazuje obične ljude iz našeg susjedstva, ali ne odstupa od vrijednosti na kojima se temelji zapadna civilizacija - tolerancije i ljudskosti.

Pogledajte kratki intervju koji je Miro Gavran u Beču dao ekipi HRT-a:
Dobiti nagradu koja nosi ime dr. Aloisa Mocka, čovjeka koji toliko pomogao Hrvatskoj kada je bilo najteže zaista je velika čast i privilegija,  rekao je Gavran.

Prestižna međunarodna nagrada u srcu Beča kruna je rada našeg najplodnijeg suvremenog pisca. Dvjestotinjak njegovih izdanja prevedeno je na tridesetak jezika, a kazališne predstave vidjelo je više od tri milijuna ljudi.