Svečana dodjela UNESCO-ovih povelja za šibensku tvrđavu sv. Nikole i zadarske zidine

U povodu upisa tvrđave sv. Nikole u kanalu sv. Ante kod Šibenika, kao kulturnog dobra na Popisu svjetske baštine UNESCO-a u sklopu transnacionalnog projekta 'Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća, danas su na toj tvrđavi svečano podignute hrvatska i UNESCO-ova zastava.

Svečanosti su nazočili župan šibensko-kninski Goran Pauk, predstavnici Ministarstva kulture, pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu Francesko Bandarin, djelatnici Javne ustanove Priroda te Konzervatorskog odjela u Šibeniku.

Franceso Bandarin istaknuo je nakon obilaska tvrđave kako je ona uistinu sjajan primjer vojne arhitekture i jedan od takvih najvažnijih na Mediteranu, te stoga svakako zaslužuje mjesto na UNESCO-vu popisu svjetske baštine. Važan je način na koji je ova tvrđava uvrštena na taj popis, ne kao zaseban objekt, već kao dio cjeline mletačkih obrambenih sustava u 16. i 17. stoljeću. To je jako bitno jer ukazuje na povijesne veze zemalja koje su 'vlasnici' takvih fortifikacija, ali i na to da one danas mogu surađivati kako bi ih sačuvale za buduće generacije, kazao je Bandarin. Napomenuo je kako nema puno mjesta na svijetu koja imaju čak dva spomenika na popisu UNESCO-ve kulturne baštine. Mislim da su među njima London, Peking, a evo sada je tu i Šibenik, zaključio je.

Šibenska Tvrđava sv. Nikole i fortifikacijski sustav Zadra službeno su proglašeni dijelom svjetske baštine u srpnju ove godine, čime je potvrđena univerzalna spomenička vrijednost tih gradova.