U Siriji otkriven vojni kompleks star 4.000 godina

Izniman vojni kompleks star 4.000 godina koji obuhvaća utvrde, kule i zidine koje su međusobno komunicirali svjetlosnim znakovima, otkriven je u Siriji zahvaljujući analizi zračnih i satelitskih snimka ekipe francuskih i sirijskih istraživača.

Radovi koje su vodili laboratorij Archeorient iz Lyona i Opća uprava za spomenike i muzeje iz Sirije objavljeni su u časopisu Paleorient. Ovo je prvi put da je otkriven fortifikacijski sustav takvih razmjera. Kompleks prati teren u najvišem dijelu stepe u srednjoj Siriji i u srednjem brončanom dobu (2.000 godina prije Krista) štitio je velika naselja i najatraktivnija zemljišta, rekla je autorica Marie-Odile Roussert, znanstvenica u Francuskom centru za znanstveno istraživanje (CNRS).

Francusko-sirijska ekipa istraživala je područje istočno od Hame od 7.000 četvornih kilometara koje nije bilo stalno nastanjeno. Ovo 'virtualno' istraživanje dopunjuje 'terensko" koje se provodilo od 1995. do 2002. i u 2010., dakle prije izbijanja rata.

Uvrde su bile izgrađene od velikih neklesanih bazaltnih gromada, sa zidovima visokim i širokim nekoliko metara. Usto, svaka utvrda je bila postavljena tako da može vizualno komunicirati s drugima pomoću svjetlosnih znakova (vatra noću) i dima, poput Indijanaca, kako bi se informacije mogle brzo prenijeti do velikih središta moći, dodaje znanstvenica.