Hrvatice - etno božićne kuglice

Blagdansko je i predbožićno vrijeme u kojem se osjećamo drugačije i posebno, i okruženje nam je nekako drugačije, od gradova do domova u kojima živimo. Da bi ugođaj dočeka Božića i samo kićenje božićne jelke bilo bezbrižnije i veselije pobrinula se gđa Jasenka Luketić Domitrović osmislivši kuglice koje se ne mogu razbiti, od stiropora, ukrašene motivima narodnih nošnji iz Gornje Posavine a nazvala ih je Hrvatice.

Mnogi od nas prisjećaju se onog predivnog osjećaja uređivanja doma i kićenja božićnog drvca u ovo blagdansko vrijeme, ali i strepnje da ne razbijemo neku od tih prekrasnih krhkih kuglica. Mučilo je to i inženjerku prehrambene tehnologije, Slavonku iz Siska Jasminku Luketić Domitrović, te je doskočila problemu.

Sjećam se da su uvijek najljepše kuglice bile staklene i mi djeca ih nismo smijeli dirati, ali naravno naša mašta i naša želja je uvijek htjela dotaknuti i one bi se razbile i nestale. Zato sam odlučila, odnosno dobila ideju da današnjoj djeci, kroz ovako jedan zanimljiv motiv, priuštim da kite bor bez straha, znači da kuglica može pasti i da se neće razbiti, objašnjava.

I neće se razbiti, jer su od stiropora i lagane su. Ukrašene motivima narodnih nošnji iz Gornje Posavine, koje se zovu hrvatice, po čemu su ove etnokuglice i dobile ime.

Svoju kreativnost  gđa Jasminka otkrila je prije više od deset godina, kada je izrađivala uskrsna, zlatna jaja. Imala je izložbu zlatoveza. Pravi i male snjegoviće koje nazva Hrvoje i Štefek, jer je to najčešće ime u Posavini, te anđele.

U izradi suvenira Jasminki je velika podrška njezin suprug, slikar. Etno kuglicama hrvaticama želi pridonijeti očuvanju naše baštine i tradicijske kulture. U tjeku je i proces zaštite ovih jedinstvenih ukrasnih kuglica, nakon čega se nada nekom poslovnom anđelu uz kojega bi povećala proizvodnju i plasirala ih i izvan lokalnih okvira.

Došašće je vrijeme dobrote i darivanja, obiteljske sreće i topline. Vjerujemo da će suveniri Jasenke Luketić Domitrović pridonijeti toj čaroliji blagdanskog ugođaja i vrijednosti malo duljeg sjaja.