Umro likovni umjetnik Gorki Žuvela

Odzvonilo je lošem slikarstvu i nema straha o njegovom kraju; riječ je samo o svojevrsnoj manipulaciji tržišta i demagogiji nekvalitete - tako je, bez dlake na jeziku, uvijek izravno i beskompromisno na hrvatskoj likovnoj sceni govorio akademski slikar, društveno angažirani umjetnik i pedagog Gorki Žuvela koji je preminuo je u Splitu u 72. godini.

Gorki Žuvela diplomirao je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji i vratio se u Split. Na sreću za likovni život grada u kojem je bio orijentir i standard umjetničke izvrsnosti, kaže povjesničar umjetnosti Božo Majstorović koji je sa Žuvelom godinama surađivao: On je bio jedan vrlo impresivan čovjek - i za rad, i za svađu, i za stvaranje nečeg novog; uvijek je imao neke ideje.

Što se mog formativnog razvoja tiče, on je bio velika figura, a da ne govorim o tome što je značila njegova prisutnost u Splitu,  izjavio je akademski slikar Viktor Popović. Bio je dizajner, slikar, multimedijalni umjetnik, društveno angažiran, beskompromisan i dosljedan. To kakav je on bio prenio je na svoje đake i studente - svoje osobno stajalište i način razmišljanja,  prisjetio se akademski slikar Petar Jakelić.

On je po svemu bio osebujan. Kad je stigao u Split promijenio je karakter likovne scene. Bio je korifej suvremene umjetnosti, unio je novi duh i to je neizbrisiv trag,  riječi su akademskog slikara Kažimir Hraste.

Oproštaj od Gorkog Žuvele, umjetnika koji je najbolje od sebe dao u nasljeđe svojim studentima, bit će petak na splitskom groblju Lovrinac.