Osmi povjerenik uskoro u kinima

Uoči najviše iščekivane filmske premijere iduće godine, ekipa filma Osmi povjerenik, snimljenog po sjajnom romanu Renata Baretića, okupila se u Zagrebu.

Početkom iduće godine u hrvatska kina stiže Osmi povjerenik, debitantski film redatelja Ivana Salaja, koji je nastao prema istoimenom, iznimno popularnom i nagrađivanom romanu Renata Baretića. Ekipa Osmog povjerenika u zagrebačkom je Velvetu krenula sa zagrijavanjem za premijeru.

Kompromitirani političar po kazni dolazi na Trečić - imaginarni udaljeni otok. Ondje nema struje, vode, telefona, signala za mobitel... Život funkcionira, ali bez sustava i državnih tijela vlasti. Osmi povjerenik upravo bi to trebao organizirati.

Filmska ekranizacija Baretićeve priče ipak se ponešto razlikuje od knjige. Drugačija je dramaturgija priče, tako da su se neki likovi mijenjali, neki dijelovi radnje su bitno drugačije, ali generalno jedna dobra ljubavna priča i odnos između dva glavna junaka je glavna tema filma,  kaže redatelj i scenarist Ivan Salaj.

Film je snimljen u samo pedesetak dana, no priča o nastanku filma trajala je godinama. Redatelj, čiji je ovo dugometražni prvijenac, s nestrpljenjem očekuje početak prikazivanja, kao i glumci koji su uživali snimajući ga. Po takvom predlošku i scenariju stvarno je bio gušt igrati. Otočani su, znate i sami, puni života. Bilo je to predivno iskustvo koje ću nositi do kraja karijere,  ispričao je glumac Frano Mašković, koji je tumačio naslovnu ulogu.

Što je to što je Osmog povjerenika učinilo toliko zanimljivim i otpornim na protok vremena, posebice danas u danima prolaznosti i zaborava, pitali smo autora romana Renata Baretića: Ta knjiga je odskakala od tadašnjeg dominantnog trenda, a to je 2003. godine bila ona famozna stvarnosna proza,  komentira Baretić.

Izmišljeni otok Trečić „odglumili“ su stvarni otoci Hvar i Brač, a upravo će na Braču 7. siječnja film biti najprije prikazan. Šira publika će Osmog povjerenika moći vidjeti u kinima od 11. siječnja.