Mladi Karlovčani uče kako pomoći djeci migrantima

Projekt "Moja uključenost kao Europljanina prema djeci prognanicima/My involvement as a European with refugee children" u četvrtak je predstavljen u karlovačkoj Šumarskoj i drvodjeljskoj školi čijih šest učenika i troje profesora sudjeluje u projektu koji je dio programa Erazmus + i financiran je sredstvima EU.

Projekt se provodi u partnerstvu nekoliko škola iz Grčke, Njemačke, Francuske i Hrvatske.

Prva je radionica održana u Grčkoj gdje su mentori, kako je rekla profesorica Sanja Domijan, radili s djecom prognanicima, tražiteljima azila iz Sirije, Afganistana, Pakistana i Turske, da bi savladali modele psihološkog pristupa pomoći strancima.

Učenici su se u ovoj fazi pripremali za prihvaćanje različitosti, radionicu za rad s migrantima imat će u ožujku u Francuskoj te u rujnu u svojoj školi u Karlovcu, rekla je te dodala kako su mladi Karlovčani već stekli i certifikat 'vršnjački edukator' za svoju i za druge škole.

Voditeljica projekta profesorica Andreja Pevec rekla je da je cilj projekta stvaranje pozitivnog okruženja za migrante i izbjeglice u sredini u koju su došli, te prihvaćanje kulturne, nacionalne, socijalne i bilo koje druge različitosti jer učenici, kako je rekla Pevec, osim znanja iz struke za koju se školuju, moraju u školi 21. stoljeća naučiti "i biti i činiti".

Važno je da u projekt u našoj sredini uključimo što više učenika kako bi stekli interkulturalne kompetencije za život u suvremenom demokratskom i pluralnom društvu, da lakše mogu prevladati stereotipe i predrasude te prihvatiti raznolikost, rekla je Pevec.

Učenik Dominik Josip Skoko smatra da je taj projekt "baš nešto za njega" te ocijenio da bi već nakon prve trodnevne radionice u Grčkoj lakše mogao pomoći strancima ili pojedincima drugačijim od većine ljudi oko njih.

Učenik Lovro Ramuš rekao je da bi se založio za osobu koju bi sredina diskriminirala, jer svatko ima pravo na svoju različitost, pa i pravo na svoju kulturu u novoj srediti, zbog čega je spreman pomoći migrantima.

Grupa će surađivati i s tražiteljima azila smještenim u zagrebačkom hotelu Porin, a mladi tražitelji azila posjetit če u njihovu školu i druge ustanove u Karlovcu.