Stotinu mladih Splićana na šahovskom turniru

Jedna od najboljih škola u Hrvatskoj, splitska 3. gimnazija, odlična je i u šahu. Učenici su sami osmislili cijeli projekt, koji je uvršten i u školski kurikulum. Na ovogodišnjem turniru sudjelovalo je stotinu mladih Splićana.

Igrači šaha ne moraju u teretanu, ali moraju imati utreniran um. I najmanja pogreška može biti kobna.

Svaki potez je važan. Svaki potez treba dobro razmislit, međutim, šta je još bolje, trebate imati dobru strategiju, trebate imati taktiku, odlučivati na koju se stranu otvarati, na koju stranu napadati, cijelo vrijeme imati viziju budućnosti, objašnjava Lobel Krivić, šahist i pokretač projekta.

Šah je život u malom, barem za učenike splitskoga MIOC-a koji su na svoj turnir privukli stotinu vršnjaka. I potrudili se da sve bude matematički točno i pravedno.

Ove sam godine prije natjecanja sam programirao sustav koji će, nakon što mu se unesu igračiu, to jest popis njihovih imena, razvrstat ih automatski svaku partiju, da bude pravedno, izjavio je Mateo Tošić, predsjednik Vijeća učenika III. gimnazije, Split.

Krenu li u profesionalne vode, važno je biti otporan na stres, kako u brzim partijama, tako i nakon pet, šest sati za stolom, u završnicama.

Kod mladih zasad nema stresa. Velika su im potpora Županijski šahovski savez i škola.

Silno ponosna na njih je Mirjana Matijević, ravnateljica splitske III. gimnazije. To su djeca, kaže, kojima je samo nebo granica. Cijeli su projekt sami osmislili. Ovo je već treća godina kako se održava taj turnir, oni to osmisle do zadnjeg detalja.

Dok je matematičke inteligencije i logičkoga razmišljanja, splitski turnir u šahu ide dalje.