Čuvene krakovske jaslice po prvi puta u Zagrebu

Krakov, nekadašnji glavni grad  Poljske, poznat je po brojnim kulturnim građevinama i spomenicima. No manje nam je poznato da ondje, kao nigdje drugdje u svijetu, nastaju unikatne građevine u spomen Kristova rođenja. Takozvani fenomen krakovskih jaslica. Tradicija njihove izrade traje od početka 19. stoljeća, a jednako živi i danas.

Jaslice su inspirirane Krakovskom arhitekturom, međutim ni jedne jaslice nisu kopija određene građevine, one su u biti svojevrsni kolaž različitih elemenata, različitih građevina iz različitih perioda koje čine jednu novu cjelinu međutim to što je važno one su uglavnom prepoznatljive. Ljudi će vrlo lako  prepoznati da je to element crkve sv Andrije, ovo je element crkve Marije djevice koja se nalazi na glavnom trgu u Krakovu, rekla je organizatorica izložbe Jolanta Stychowska Kavedžija

Po prvi puta krakovske jaslice možemo vidjeti u Zagrebu, u galeriji Poljske kulturne udruge 'Mikolaj Kopernik'. Izloženo je 7 jaslica. Budući da su vrlo krhke, iz Poljske su ovamo  stigle u specijalnim škrinjama. Sve su vlasništvo Povijesnog muzeja grada Krakova, koji  još od 1935. godine organizira natječaj za 'Najljepše Krakovske jaslice'. Iz godine u godinu na taj se natječaj javi više od stotinu osoba. Svatko sa svojim, ručno izrađenim, unikatnim jaslicama. Bude tako od  minijaturnih pa sve do jaslica visokih i 3 metra.

Neke jaslice imaju i do 70 figurica. No, i da ne znamo sve te detalje o Krakovskim jaslicama, dovoljan bi bio i samo pogled na njih da shvatimo kako je riječ o uistinu, na svijetu jedinstvenim jaslicama. One su prije svega kvint esencija grada Krakova, one sadrže njegovu povijest, njegovu arhitekturu i njegovu suvremenost. I one će od slijedeće godine biti upisane na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO, istaknula je Jolanta Stychowska Kavedžija.

Izložba 'Krakovske jaslice' ostaje ovdje do 20. siječnja.