Božićne lizalice iz slatke radionice obitelji Blaženić

Vodimo vas u Sesvete, točnije Vugrovec, gdje je mala i doslovno slatka tvornica najšarenijih slatikiša. Trenutno ondje nastaju crveno bijele lizalice koje mnogi koriste kao ukras za bor.

Daleko od gradske vreve, okružena šumom i žuborom potoka, baš kao u bajci smjestila se mala tvornica najslađih lizalica. U njoj caruje obitelj Blaženić već 55 godina. Posao su počeli baka i djed današnjih vlasnika davne 1962. Tvornicu sada vode supružnici Željko i Štefica Blaženić.

Lizalice nastaju od šećera, sirupa, prirodnih aroma i boja i ručni su rad. Trenutačno u ponudi imaju 17 vrsta lizalica i bombona raznih oblika i gramaže. Sve su prigodne, neke su više ljetne, neke su uskrsne, neke božićne, ističu vlasnici.

Djeca se posebno vesele lizalicama kojima se mogu okititi borovi. Upravo crveno bijele lizalice, poznatije kao candy canes, jedan su od u svijetu poznatih simbola Božića. Tako da ih je sada prepuna i slatka radionica Blaženićevih.

Iako u božićno vrijeme crveno bijele lizalice prevladavaju, Blaženićevi ih proizvode i u drugim bojama, pa čak i po narudžbi. Rado će ispuniti svaku želju jer svoje lizalice žele učiniti dostupnima svima.

Vrijedno radi ovaj obiteljski tim s tek nekoliko dodatno zaposlenih i rastu iz godine u godinu. Bosna i Hercegovina, Slovenija, Austrija, Njemačka, a uskoro planiraju osvojiti i tržište Nizozemske i Belgije. Trude se pokazati svoje umijeće i slatkim proizvodima osvojiti svijet.

A i mi možemo biti ponosni na obitelj Blaženić, jer njeguju obiteljsku tradiciju i rade i poslovno rastu u vremenima kada proizvodnje bilo koje vrste kod nas ima sve manje. Pa slijedeći puta kada vidite ovakve šarene lizalice ili crveno bijelim popularnim kišobranima poželite ukrasiti bor, znajte da ta slatka radost nastaje uz pomoć vrijednih ruku ljudi iz ovog malog hrvatskog tradicijskog obrta.