Znanstvenici dokazali poveznicu između temperature i broja zahtjeva za azilom

Američki znanstvenici pronašli su poveznicu između temperature, poljoprivrede i broja zahtjeva za azilom. Klimatske promjene će značajno povećati broj tražitelja azila u Europi do kraja stoljeća ako se trendovi zatopljavanja nastave, objavili su američki znanstvenici.

Studija objavljena u časopicu Science posljednje je u nizu istraživanja koje pokazuje kako se meteorološki šokovi poput suša pogoršavaju što je globalna temperatura viša, a to, pak, pojačava sukobe diljem svijeta. Ovisno o tome koliko će Zemlja biti toplija, broj zatraženih azila mogao bi narasti od 28 do 188 posto, pokazala je projekcija stručnjaka sa njujorškog sveučilišta Columbia. To znači između dodatnih 98 i 660 tisuća zatraženih azila godišnje.

Europa je već u sukobu oko broja izbjeglica koje može primiti, istaknuo je jedan od autora studije Wolfram Schlenker, ekonomist na odjelu tog sveučilišta za međunarodna i javna pitanja. Iako su siromašnije države u toplijim krajevima najranjivije na klimatske promjene, naši zaključci pokazuju do koje su razine države povezane, a Europa će biti svjedokom sve većeg broja očajnih ljudi koji bježe iz svojih domovina, rekao je Schlenker.

Znanstvenici su pronašli poveznicu između temperatura, poljoprivrede i broja zatraženih azila. Proučavali su zatražene azile u Europskoj uniji između 2000. i 2014. godine kad ih je prosječno bilo 351 tisuću godišnje. Kad su to usporedili s vremenskim prilikama u 103 domovine izbjeglica, pronašli su da broj azila raste kad temperature u poljoprivrednim regijama tih država tijekom sezone uzgoja odstupaju s idealnih 20 stupnjeva Celzija. Više temperature od normalnih povećavaju broj zatraženih azila u toplijim krajevima poput Iraka i Pakistana, a smanjuju ih na hladnijim mjestima poput Srbije i Perua, stoji u izvještaju.

Znanstvenici su potom usporedili ove podatke s projekcijama budućeg zatopljenja. U optimističnim predviđanjima rasta temperature od 1,8 stupnjeva broj prijava bi do 2100. trebao narasti za 28 posto, što znači 98 tisuća tražitelja azila više godišnje u EU-u. Ako se globalne emisije ugljika nastave trenutnom putanjom, što znači oko 2,6 do 4,8 stupnjeva Celzija toplije do 2100., broj zatraženih azila mogao bi narasti za 188 posto, što znači dodatnih 660 tisuća zahtjeva godišnje, zaključuje se u studiji.