Film Irene Škorić nagrađen na festivalu u Švedskoj

Kratki igrani film I love YU redateljice i scenaristice Irene Škorić, dobio je nagradu žirija za najbolju „žensku prisutnost na filmu“ na Festivalu novog balkanskog filma (BaNeFF), koji se je održao od 19. do 21. prosinca u Stockholmu.

Kao motivaciju za nagradu stručni žiri je istaknuo da se radi o „kombinaciji obiteljskih filmova i ponovno proživljenih trenutaka odmora, ljubavi i svakodnevnog života, a lokalna priča o Rijeci otkrivena je kao rezultat poetskog filma“. Film, nastao u produkciji zagrebačke Udruge za audio vizualno stvaralaštvo Artizana, sniman je na lokacijama grada Rijeke, a radnja je smještena u šezdesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća, te u današnje vrijeme.

Taj film emocijom zaogrće svijet mašte, stvarnosti i sjećanja. Ljudi, stvari, prizori i slike čine ljubavni B mol koji se zbiva nekad, sad i uvijek,  ističe se u priopćenju autorske ekipe filma, a po riječima Irene Škorić radost je otkrivati jednu nepoznatu Rijeku, kao čudesnu i još neistraženu pozornicu ne samo za ovaj već i neki budući film.

Njezin je film odabran kao jedini hrvatski kratki igrani film u konkurenciji 16 dokumentarnih i kratkih igranih filmova iz Švedske, SAD-a, Srbije, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Indije. Međunarodnu premijeru imao je na World Film Festivalu u Montrealu, a hrvatsku na Danima hrvatskog filma u Zagrebu. Na WorldFestu u Houstonu osvojio je Zlatnu nagradu za najbolji kratki igrani film u kategoriji drame, a na Ouchy film awards u Lausannei u Švicarskoj nagradu za najbolju režiju. U filmu glume Boris Pavlenić, Jelena Perčin, Lukrecija Brešković, Hrvoje Klobučar i Slaven Knezović.