Projektima u kulturi za mlade 2,9 milijuna EU-ovih kuna

U Ministarstvu kulture potpisani su prvi ugovori o dodjeli bespovratnih sredstva iz Europskog socijalnog fonda (EFS) za šest projekata iz područja umjetnosti i kulture za mlade vrijednih 2,9 milijuna kuna kojima je cilj bolja socijalna uključenost mladih kroz veće sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Cvjetana Plavša-Matić potpisale su ugovore s predstavnicima udruge BLOK-Lokalne baze za osvježavanje kulture, CEKAPE-a - Centra za kreativno pisanje, Grada Čakovca, Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Split, Zadarske županije i Međimurske županije.

Natječaj Umjetnost i kultura za mlade prvi je natječaj Ministarstva kulture kojim se dodjeljuju bespovratna sredstva iz ESF-a za programe u kulturi i umjetnosti,  naglasila je ministrica Obuljen Koržinek. Dodala je da je za taj natječaj ukupno alocirano 18 milijuna kuna od čega se 85 posto osigurava iz ESF- a, a 15 posto iz proračuna Ministarstva kulture.

Ovim programima i programima koji će biti odobreni u siječnju u sklopu natječaja Umjetnost i kultura za mlade, ali i drugim natječajima poput Umjetnost i kultura 54+ i Kultura u centru želimo posvjedočiti i pokazati kako nema djelatnosti  u našem društvu koja ne može doprinijeti socijalnoj uključenosti i koja ne može imati svoj doprinos društvu u cjelini, izjavila je ministrica.

ESF čija je vrijednost 1,5 milijardi eura je ključan element reformi na području socijalnog uključivanja, zapošljavanja, obrazovanja i dobrog upravljanja, a način na koji se kultura uključila u socijalno uključivanje, posebice u komponenti mladi,  čine me ponosnim,  rekao je prilikom potpisivanja ugovora ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Natječaj Umjetnost i kultura za mlade proveden je u sklopu EU Operativnog programa Učinkoviti ljudski resursi 2014-2020 kojem je cilj postizanje bolje socijalne uključenosti mladih osoba, osobito onih u nepovoljnom položaju, borba protiv svih oblika diskriminacije i ulaganje u ljudski kapital.