Izložba i strip kao hommage Mangelosu

Legendarni konceptualni umjetnik Dimitrije Bašičević, poznatiji pod pseudonimom Mangelos, čija su djela uvrštena u zbirke muzeja kao što su londonski Tate i Museum of Modern Art (MoMA) u New Yorku, dobio je novu posvetu u stripu - Mangelos Vol 1 autora Ivane Armanini i Marka Goluba.

Strip je objavljen u zajedničkoj nakladi Komikaza i Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), gdje je paralelno otvorena i izložba odabranih stranica stripa, u sklopu stalnog postava muzejskih Zbirki u pokretu.

Izdanje je, među ostalima, predstavila ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić, koja je istaknula da je taj projekt dio šireg programa Runaway art koji MSU provodi s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu i Školom primijenjene umjetnosti, a riječ je o suradnji proizašloj iz želje da se suvremenim generacijama predstave važni hrvatski umjetnici čija su djela dio postava tog muzeja.

Mangelos, povjesničar umjetnosti, kritičar i kustos, jedan od osnivača avangardne umjetničke grupe Gorgona, smatran je začetnikom konceptualne prakse na području bivše Jugoslavije. U povodu 30. godišnjice njegove smrti, strip autorica Ivana Armanini te likovni kritičar i kustos Marko Golub osmislili su strip kao hommage umjetničkoj ličnosti koja za života nije bila priznata, a čije je djelovanje značajno obilježilo hrvatsku umjetničku scenu druge polovice 20. stoljeća.

Ivana Armanini otkrila je najveći izazov rada na tom projektu: Bio je to pronalazak izraza koji neće progutati mene ili Mangelosa, a kojim bi se postigla jedna brušena autorska strip forma. Marko Golub, koji je napisao scenarij, napomenuo je da strip rezultat intenzivne autorske suradnje na istraživanju velike količine materijala. Raditi na njemu bio je veliki izazov, ali i na puno različitih načina problematično jer nismo željeli napraviti biografski strip, gdje bismo morali protagonistu stavljati u usta riječi za koje ne znamo je li ih doista izgovorio,  pojasnio je Golub.

Kroz četiri poglavlja, strip Mangelos Vol 1 obrađuje po jednu različitu dimenziju Mangelosove ličnosti kroz različite tekstove i različiti narativni tretman. Prvo poglavlje, tako, izravno ulazi u Mangelosov umjetnički i teorijski jezik, drugo je biografsko, treće se kroz prikaz intervjua s Mladenom Stilinovićem, bavi međugeneracijskim dijalogom, dok je posljednje nastalo prema predlošku Mangelosove priče, odnosno ne-priče (no-art). Sva četiri poglavlja zasnivaju se na tekstovima i manifestima samog Mangelosa, koje autorica i autor stripa interpretiraju kroz vlastitu imaginaciju i likovni senzibilitet.

Kustosi paralelne izložbe su Tihomir Milovac i Jasna Jakšić, koja je pojasnila da je riječ o sjajnoj umjetničkoj sinergiji temeljenoj na izvornim Mangelosovim tekstovima ali uz lijepi autorski doprinos. Izložbu prati građa iz Dokumentacijskog i informacijskog odjela i knjižnice MSU-a i Arhiva Tošo Dabac, koja svjedoči ne samo o Bašičevićevoj umjetničkoj aktivnosti, već o njemu i kao kustosu i pokretaču likovne scene.

Na usluzi HRTi pogledajte kratki dokumentarni film iz ciklusa Jedno djelo posvećen radu -+01 Dimitrija Bašičevića Mangelosa.