Studenti nude idejna rješenja za obnovu zapuštenog dvorca Pejačević

Zahvaljujući europskom projektu 5 do 12 za dvorac s više od 80 milijuna kuna obnavlja se zapušteni dvorac Pejačević u središtu Virovitice. Revitalizira se i perivoj koji ga okružuje.

U obnovi pomažu i studenti Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba. Izradili su idejna rješenja za 4 pješačka mosta koji će u budućnosti krasiti virovitički gradski park.

U virovitičkom Centru kulture izloženo je 17 idejnih rješenja studenata - budućih dizajnera koji su prilikom izrade, osim vlastite ideje vodili računa i o povijesnom značaju dvorca i perivoja, sigurnosti pješaka, estetici i multifunkcionalnosti drvenoga pješačkog mosta.

Most mi inače shvaćamo kao mjesto prelaska pa zašto to ne bi bilo i mjesto mirovanja tako da sam nadodala uz ogradu koja poprima nekakav fluidni oblik dodala sam i stolce na kojima se netko može odmoriti, sjesti tako da u biti most nije samo mjesto prolaska već je i mjesto interakcije, izjavila je Vana Šulentić, studentica 3. godine Studija Dizajna, Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

Od izloženih radova bit će odabrana četiri koji će u konačnici krasiti virovitički gradski park.

Potporna institucija Arhitektonskom fakultetu u ovom projektu je Panonski drveni centar kompetencija.

Izložbu studentskih radova građani mogu razgledati do kraja siječnja. U gradskom parku u kojemu će se nalaziti pješački mostovi trenutačno se uklanjaju stara i trula stabla. Na njihovo će se mjesto zasaditi stabla većeg obujma koja će uz uređene šetnice, fontane i obnovljen dvorac Pejačević s početka 19. stoljeća središte Virovitice za nešto manje od dvije godine pretvoriti u pravu kontinentalnu turističku atrakciju.