O konzumerizmu i načinima kako mu se oduprijeti

Reklamokracija, GMO tehnologije, dominacija, depresija, ali i solidarnost i pravo na grešku – to su neke od tema o kojima je prvi progovarao zagrebački Festival prvih. Tema ovogodišnjega 15. izdanja festivala bila je Izmišljanje tradicija, a jedna od podtema Suvremeni fenomen konzumerizma, jednako zanimljiv i suvremenim umjetnicima - i vrlo aktualan u ovo blagdansko vrijeme.

O konzumerizmu i načinima na koje mu se može oduprijeti u emisiji A forum, koju možete pogledati na usluzi HRTi, razgovarali smo s organizatoricom Festivala prvih Anom Zoricom i sociologom i antropologom Hajrudinom Hromadžićem.Na Festivalu prvih konzumerizam je, među ostalima, tematizirao američki pisac i redatelj Kevin Doyle koji je predstavio istraživački ostvaren u dijalogu s ostavštinom prerano preminulog umjetnika Željka Zorice, utemeljitelja Festivala prvih. Upoznao sam Željka Zoricu 2012. godine i došli smo na ideju da zajedno napravimo projekt. On je nažalost umro. Početkom ove godine bio sam u Zagrebu i počeo istraživanje, koje sam predstavio na festivalu. Rad se zove Consume i analizira naše umjetničke sličnosti jer smo Zorica i ja imali slične interese i naobrazbu,  rekao je Doyle.

Rad Consume je kombinacija performansa i multimedijalne izvedbe u kojoj Doyle koristi mnogo video materijala iz svojeg i Zoričina arhiva. Hodajući Zagrebom primijetio sam slične teme: prelazak na konzumerizam, što sam ranije zamijetio i odrastajući u rodom New Yorku. Vidim da se nešto slično događa i u Hrvatskoj. Situacija ide u tom smjeru diljem Europe i svijeta. Neke zemlje ili kulture brže popiju „čarobni napitak“, na primjer Švedska – godinama sam radio ondje i ne vidi se razlika između Stockholma i New Yorka. Ovdje u Zagrebu, pak, još uvijek osjećam tu napetost onoga što sam smatrao ludom neovisnom punkerskom umjetničkom scenom,  zaključio je Doyle.