Djed Mraz na dugi put uz darove nosi i mudre poruke

Nema spavanja ni za trenutačno najtraženiju osobu na svijetu koja se otisnula na najvažnije putovanje. Živi na sjeveru Finske, unutar polarnog kruga, godišnje dobije pola milijuna pisama. U jednoj noći obiđe cijeli svijet kako bi darivao djecu. I ove godine dobio je pomoć i od samog vrha američke vojske.

U selu na rubu polarnog kruga božićna bajka ima poseban smisao. U njemu živi Djed Mraz, mitsko biće koje ovih dana ima pune ruke posla. Nagomilalo se dječjih želja iz cijelog svijeta, a djedica i njegovi pomoćnici sve ih moraju uvrstiti u red vožnje. Gospodin Mraz ima samo jednu želju.

Ponavljam to iz godine u godinu. Činite drugima ono što želite da oni čine vama i svijet će biti bolji, poručuje djedica. Dok se sortiraju posljednja pisma, vilenjaci su na rubu ganuća. Teško će ih sve strpati na saonice, razmišlja on, uz umoran uzdah, a onda odlazi na posljednju zabavu uoči puta.

I svima daje mudar savjet: Dobro je na trenutak stati i razmisliti o protekloj godini. Ako je netko sam, budite uz njega, razvedrite ga.