Zimska škola hrvatskoga folklora u Koprivnici

Stotinjak plesača, pjevača i svirača iz dijaspore i domovine pohađat će u siječnju zimsku Školu hrvatskoga folklora, a predavači su istaknuti folkloristi i koreografi predvođeni etnologom Andrijom Ivančanom, umjetničkim ravnateljem Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, priopćeno je iz Hrvatske matice iseljenika (HMI).

Zimska sesija Škole hrvatskog folklora u organizaciji HMI održavat će se od 3. do 12 siječnja u koprivničkom hotelu Podravina, a u intenzivnom cjelodnevnom programu ljubitelji hrvatske tradicijske kulture iz domovine i dijaspore vježbat će hrvatske narodne plesove i slušati etnološka i etnomuzikološka predavanja.

Škola hrvatskog folklora (ŠHF) obuhvaća program plesova, izvornih napjeva, nošnji i glazbala hrvatskoga gorskog područja (tzv. alpsko plesno područje prema terminologiji I. Ivančana) koje uključuje sjeverozapadnu Hrvatsku i Istru.  Tako će ove zime polaznici učiti narodne plesove Gorskog kotara i Grobinštine, Karlovačkog pokuplja, Jaskanskog prigorja i polja; Samoborskog, Zaprešičkog, Vrapčanskog i Zagrebačkog prigorja i polja; Sesvetskog, Zelinskog, Vrbovečkog prigorja i polja; Zagorja, Međimurja i Podravine.

Usto, poučavat će se i plesovi gradišćanskih Hrvata, naše autohtone manjinske zajednice, i iz austrijske savezne pokrajine Gradišće (Burgenland), iz ostalih srednjoeuropskih panonskih prostora višestoljetno nastanjenih  gradišćanskim Hrvatima - od zapadne Mađarske do južnih dijelova Slovačke, ali i novijih destinacija raseljenih moravskih Hrvata iz Češke.

Predavači su ugledni etnolozi i etnomuzikolozi s bogatim koreografskim i pedagoškim iskustvom u scenskoj prezentaciji raznovrsne folklorne baštine hrvatskoga naroda. Gost predavač maestro Siniša Leopold.

Završni koncert zimske sesije Matičine Škole hrvatskoga folklora, koji će prezentirati apsolviranu prelijepu plesnu i glazbenu baštinu, polaznici će izvesti pred koprivničkom publikom u Dvorani Domoljub 12. siječnja u 20 sati.