Profil liječnika: prof. Mirko Ivkić

U našoj rubrici Profil liječnika, upoznajte našeg vrsnog profesora Mirka Ivkića. Specijalist otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, pročelnik Zavoda na KBC-u Sestre Milosrdnice, član svjetskih udruženja – samo su dio titula kojim se ovaj vrsni specijalist može pohvaliti. 

Naš vrsni otorinolaringolog, jedan od omiljenih liječnika pacijenata je profesor Mirko Ivkić. Prirodne znanosti, kako ističe, oduvijek su ga privlačile, no oko odabira profesije bilo je dilema. Naposljetku je izbrao medicinu, što se pokazala kao ispravna odluka. Dvojba je bila između arhitekture i medicine, tako da je medicina prevagnula, iako me moj pokojni otac jako nagovarao na arhitekturu, ali ostalo je tu nečega. I u medicini je potrebna kreativnost, a u privatnom životu sam isto napravio od arhitekture, prisjeća se.

No kada je došlo vrijeme odabrati specijalizaciju, dvojbe su nestale. Na kolegiju Medicinskog fakulteta, profesor Ivkić shvatio je kako je otorinolaringologija njegov poziv. Područje glave i vrata je anatomski najkompliciranije, najviše izloženo estetski i sve su to izazovi koji su u principu mene privukli da se bavim pozivom kojim se bavim, ističe.

Početak karijere profesora Ivkića odveo je u rodnu Slavoniju, no budući da se na specijalizaciju dugo čekalo, u potrazi za praksom otišao je u Suboticu na godinu dana, a potom i u Zagreb, u Vinogradsku bolnicu. U KBC Sestre Milosrdnice profesor Ivkić radi već 26 godina. Pročelnik je zavoda za kirurgiju glave i vrata, bivši predsjednik Hrvatskog društva za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata, te član brojnih prestižnih udruženja.
Iza profesora Ivkića brojni su znanstveni doprinosi. Predaje na svjetskim kongresima i simpozijima, usavršavao se u priznatim europskim klinikama, a svoje znanje već dugi niz godina prenosi studentima Medicinskog fakulteta.

Prosječan radni dan profesora Ivkića u potpunosti je ispunjen. Za sebe kaže kako ima tri radna mjesta, a obavlja sastanke, razgovore s pacijentima, preglede i teške operativne zahvate.
Takvi zahvati potraju i cijeli dan, budući da je riječ o teškim malignim bolestima. Nažalost, ne uspiju svi, što ističe doktor Ivkić, posebice pogađa liječnike. I u takvom pozivu, treba biti i psihički jak. Operirati na području kirurgije glave i vrata, stresan je posao, stoga treba napuniti baterije. Osim provođenja vremena s obitelji, doktor Ivkić uživa u košarci s kolegama i drugim sportovima.

Budući da je KBC Sestre Milosrdnice, jedan i od centara izvrsnosti gdje se provode edukacije, jedan od budućih izazova je organizacija međunarodnog tečaja za laserske operacije upravo u Vinogradskoj. Doktoru Ivkiću planova za buduću godinu ne nedostaje, ali za sve ima volje, znanja i entuzijazma.