Tko su prvaci nacionalnih kazališta?

Zašto neka nacionalna kazališta imaju i po devet prvaka, a neka ni jedno – to se pitanje nametnulo u povodu nedavne dodjele titule nacionalnog prvaka glumcu zagrebačkoga HNK-a Goranu Grgiću.

Nevelikom broju nacionalnih prvaka prije nepunih mjesec dana pridružio se Goran Grgić - glumac Drame zagrebačkoga HNK-a. Time mu je i formalno dodijeljeno najveće priznanje za njegov rad. Titulu nacionalnog prvaka, naime, dodjeljuje ministar, odnosno ministrica kulture na prijedlog stručnog povjerenstva, može je dobiti samo istaknuti kazališni umjetnik, a Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ima ih devet. Radim stvarno puno i cijelo sam vrijeme tome posvećen. Mislim da mi je ova aktualna premijera stota u životu, kaže Grgić.

Splitski HNK trenutačno ima samo dvoje nacionalnih prvaka – ne zato što Splitu nedostaje velikana koji zaslužuju tu titulu, nego zbog financijskih razloga. One beneficije koje se tiču više plaće su zapravo odgovornost osnivača, odnosno samoga kazališta, a mi u našem proračunu imamo određenu kvotu novca koju ne smijemo prekoračiti,  pojašnjava intendant HNK-a Split Goran Golovko.

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, koje iz godine u godinu niše uspjehe i nagrade, nema ni jednog nacionalnog prvaka. Zamjeram onima koji prate kazališna događanja, u prvom redu kritičarima i medijima da premalo vode brigu o osječkom kazalištu u smislu posjete našim premijernim predstavama,  komentira intendant HNK-a Osijek Božidar Šnajder.

I dok čekamo da osječki intendant predloži svoje kandidate, zapitali smo se je li nepravedno to što se laskava titula prvaka može dobiti samo unutar nacionalne institucije. Trebalo bi cijeli sistem nagrađivanja mijenjati na nacionalnoj razini i na taj način regulirati slučajeve koji nisu u institucijama,  obrazlaže intendantica zagrebačkoga HNK-a Dubravka Vrgoč.

Uspjesi pojedinih kazališnih kuća, kao i pojedinačni uspjesi glumaca, plesača i pjevača, govore u prilog tome da bi se sustav trebao mijenjati, a 16 nacionalnih prvaka unutar 5 nacionalnih kazališta nikako nije broj na kojem bi trebalo stati.