Ekskluzivna književna izdanja kao ručni rad

Četiri nove knjige afirmiranih hrvatskih autora tiskane kao bibliofilska izdanja kod istog nakladnika predstavljana u istom danu - to je doista jedinstven događaj. Autori su Marko Pogačar, Roman Simić, Kemal Mujičić Artnam i Ivica Prtenjača, a nakladnik je Bibliofil koji je knjige putopisne proze objavio u biblioteci Na putu.

Radi se o nakladničkom i autorskom projektu koji su osmislile dvije likovne umjetnice. Suradnju između nas kao likovnih umjetnica i pisaca doživjele smo kao svojevrsno putovanje kroz naš autorski rukopis,  kaže likovna umjetnica i urednica izdanja Tanja Dabo, koja je projekt ostvarila zajedno s Letricijom Linardić: Odlučile smo se za fotografije – Tanja je odabrala fotografije koje je fotografirala upravo na putu. To su zapravo banalni prikazi njezine neposredne okoline,  objašnjava Letricija Linardić.

Priče autora, koji su izričajem raznorodni, opisuju osobni, intimni put. Pogačar je bliži putopisnoj esejistici, Kemal Mujičić piše čistu fikcionalnu prozu, Roman Simić, kao u svim svojim tekstovima, izrazito je emotivno nabijen, a moj Bršljan raste, drži se za svoju fasadu i otporan je,  komentira jedan od autora Ivica Prtenječa, a Kemal Mujičić se nadovezuje: Kad sam vidio da svi knjige drže u bijelim rukavicama, pomislio sam da mi je to prva knjiga koja se mora tako držati.

Radi se o knjigama koje su u cijelosti izrađene ručno i objavljene u samo šest primjeraka. Po dva primjerka su završila u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i po jedan je ostao kod nas. Nije važan taj broj primjeraka jer kasnije ih možemo ponuditi kao besplatne elektroničke knjige da ih ljudi mogu vidjeti i pročitati,  otkriva nakladnik Dražen Dabić.

Predstavljanje tih izdanja bilo je iznimno po još jednoj pojedinosti – uveličala ga je, naime, prisutnost velikog hrvatskog književnika Danijela Dragojevića.