Voltige dance, nova plesna rekreacija

Nov način plesne rekreacije zahvatio je Hrvatsku. Mogu ga prakticirati profesionalci, ali i rekreativci. Samo se treba prepustiti. Kako? Doznala je Vesna Mimica.

Poletjeti zrakom opuštena tijela. Ima li što ljepše? No da biste to učinili na siguran način morate naučiti tehniku 'voltige dancea'. Prvi puta u Hrvatskoj tečaj je održala Nikolina Komljenović u suradnji s udrugom Cirkorama. Tečaju su se pridružili oni koji su se već bavili cirkuskim  vještinama, ali svi su voltige isprobali prvi put. Za Sanju Prnjak suradnicu u kulturi osjećaj je oslobađajući i opuštajući. Zahtjeva određenu pripremu i vježbanje određene figure. Uvijek postoji prostor za pogrešku, ako se ne pazi, ali zapravo nije prezahtjevno. Ima tu raznih ljudi, uz nas koji se rekreativno i stalno bavimo tim stvarima,  kaže Sanja.Dance voltige je nova disciplina u Hrvatskoj. I dok smo vertical dance upoznali preko iznimnog rada Marije Šćekić, voltige nam donosi još jedna sjajna umjetnica. Nikolina Komljenović, plesačica, koreografkinja i cirkuska umjetnica. Vertical dance, objašnjava nam Nikolina, izvodi se uz vertikalnu površinu i plesač je pričvršćen u osigurano uporište te se kreće preko vertikalne površine. Ovdje u stvari uže slobodno pada u prostor i plesač po horizontalnoj površini trči i kreće se i odbija od poda i radi figure u zraku…  Tehniku je Nikolina naučila od francuskog umjetnika Erica Lecomtea surađujući na međunarodnom projektu. Sada to znanje prenosi drugim umjetnicima.

No tehnika voltiža primjerena je i za rekreativce. Izvrsna je za trbušne mišiće i leđa te rameni pojas. Dobro utječe na vratnu kralježnicu, ali nije toliko zahtjevno kao druge zračne akrobatske tehnike poput svile, ringa ili trapeza. U stvari je razlika u tome da se jako puno primjenjuje fizika jer se mora osjetiti jako minuciozno prelijevanje težine u tijelu, jer ako se imalo primaknu u nekom smjeru cijela kružnica se poremeti i izgubi,  objašnjava Nikolina.

Istančan osjet za pokret veoma je važan. Ali ova je rekreacija silno zabavna i sve popularnija. Jedna od učenica na radionici je Ivana Vukušić iz splitske udruge Kam Hram koja podučava djecu i mlade. Za Ivanu je sve ovo inspirativno i zabavno. Nije toliko fizički teško s obzirom na to da smo naviknuli na neke druge stvari, ali je teško jer je bitna tehnika i balans i to treba naučiti.

Akrobacijske se vještine u tradicionalno cirkusu počinju učiti u šestoj godini. Ovi su ljudi to počeli mnogo godina poslije. Ali cirkuska umjetnica Jadranka Žinić Mijatović tvrdi da se mogu postići izvrsni rezultati. Dance voltigeom se mogu baviti svi. Nema dobne granice. No paziti moraju oni koji imaju problema s kukovima ili vratnom kralježnicom te visokim tlakom. Opasnosti gotovo da nema jer ste samo metar od poda kad izvodite elemente osim kod izvođenja figura naopačke. Za ovu rekreaciju je potreban prostor i znanje pa ju nemojte isprobavati sami bez nadzora instruktora. A mala zanimljivost je da su na tečaju su samo žene. Pa gdje je, navodno jači spol?

Pogledajte kratki trening s pripremom jer je ona kao i završno istezanje vrlo važna. I tek onda se priključite tečajevima ili radionicama.